Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Vergeten groenten > Aardaker [Lathyrus tuberosus]

Aardaker [Lathyrus tuberosus]

vrijdag 15 januari 2016, door wim

Aardaker staat in België op de rode lijst van beschermde planten en is ook in Nederland en Duitsland officieel beschermd.

Aardaker komt van nature in Europa en het westen van Azië voor. In Noord-Amerika is de plant ingevoerd. Het is een klimplant met stengels die tot een meter lang worden. De wortels vormen kleine knollen, de akers, een oud woord voor eikel en dringen tot 70 cm diep door. Verder zijn de zaden natuurlijk peulvruchten.

Als vlinderbloemige doet deze plant aan bodemverbetering door het inbrengen van stikstof in de bodem, zoals lupine en Luzerne.

De geurende bloemen die zo’n 2 cm groot worden, zijn rozerood tot violet van kleur en groeien in trossen van drie tot acht stuks. Ze zijn een attractie voor vlinders en bijen.

JPEG

De knolletjes bevatten suikers en zetmeel, eiwitten en vetten. Ze werden, net als aardappelen, gekookt of net als tamme kastanjes, gepoft. Soms werden ze ook gebrand, als koffiesurrogaat. Er werd ook olie uit gewonnen. In de zestiende eeuw werd uit de bloemen parfum getrokken.

De zaden zijn giftig. Consumptie van rauwe zaden kan tot lathyrisme veroorzaken.

Ooit werd deze soort verbouwd, onder andere in Nederland in de provincie Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden. Tegenwoordig is het vooral een tuinplant, omdat de opbrengst laag is en de groeiduur zeer lang, twee tot vier jaar.

Andere namen:
aardeikel, aardmuis, muizen met staartjes, varkensnoot, aardnoot, aardkastanje, grondboon, grondpeer, koffieboon, zeugboon (Nederlands), tuberous pea, tuberous vetchling, earthnut pea (Engels), Gesse tubéreuse (Frans), Knollige Platterbse, Erdnuß-Platterbse, Knollen Platterbse (Duits)

Dit artikel beantwoorden