Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Aardbeiguave [Psidium cattleianum]

Aardbeiguave [Psidium cattleianum]

dinsdag 25 februari 2014, door wim

De aardbeiguave is familie van de mirre en de guave (Psidium guajava). Het is een uit Zuid-Amerika afkomstige groenblijvende struik of boom die bloeit met geurige witte bloemen. De pruimachtige, tot 5 cm grote vruchten rijpen van groen naar donkerrood, paarsrood of zelden citroengeel (citroen guave of Psidium cattleianum var. lucidum). De schil is glad en glanzend. Het aromatische vruchtvlees is sappig, glazig witachtig, roodachtig of geelachtig van kleur en smaakt zoetzuur. De smaak doet denken aan aardbeien. Ze bevatten vele, harde, geelbruine zaden. De citroenguave is heel wat zuurder en wordt vaak als kruiderij gebruikt.

De aardbeiguave komt van nature voor in het oosten van Brazilië en wordt veel gekweekt in de tropen van de Nieuwe Wereld. Ook kan de soort worden aangetroffen in Afrika, Zuid- en Zuidoost-Azië en op sommige eilanden in de Grote Oceaan zoals Hawaï, waar de plant zich als een invasieve soort gedraagt.

De vruchten kunnen rauw worden gegeten, maar ze worden ook verwerkt tot sap, wijn, schuimwijn, moes, jam en roomijs.

De zaden worden plaatselijk geroosterd en gebruikt als koffie-vervanger en van de jonge bladeren wordt ook wel thee gezet. Deze thee wordt in de inheemse geneeskunde gebruikt als behandeling voor darm- en longaandoeningen.

JPEG

Aardbeiguava bevat vezels, vitamine A en C, kalium, koper en mangaa. De guava bevat ongeveer vier keer zoveel vitamine C als een sinaasappel.

Deze plant wordt wel eens als onkruid geklasseerd omdat ze inheemse vegetatie soms snel overgroeit. Dan wordt ze meestal foutief aangeduid als P. Chinensis.

Synoniem: Psidium littorale.

Andere namen:
goyavier de Chine, goyavier fraise (Frans), Strawberry guave (Engels), Araçá (Braziliaans Portugees).

De aardbeiguave is goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden