Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Abrikoos [Prunus armeniaca]

Abrikoos [Prunus armeniaca]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Abrikoos hoort, zoals de latijnse naam het aangeeft, bij de pruimen, maar lijkt meer op perzik. Het is een boomvrucht van Aziatische origine die hier pas sinds de twintigste eeuw bekend is. Ze worden ondertussen in zowat alle warmere zones van Afrika, Amerika, Azië en Europa gekweekt.

Abrikoos

In ’t seizoen, van eind juli tot eind augustus koop je ze vers, maar ook in blik, gedroogd en op allerlei manieren ingemaakt te koop. Van perzik- en abrikozenpitten wordt olie gemaakt voor de cosmetica-industrie. Ze worden ook wel, gemalen, als amandelen verkocht. Er wordt van abrikosensap ook likeur gemaakt.

Abrikozenpitten

100 g abrikozen bevatten 5 mg vitamine C, 2,5 mg beta-caroteen, 0,06 mg vitamine B1, 0,05 mg B2, 0,08 mg B3, 60 microgram B6 en leveren ongeveer 185 kilojoule aan energie. Abrikoos bevat 0,7 tot 1,3% pectine.

Abrikozenpitten bevatten amygdaline, een cyanide en suiker verbinding die door je organisme omgezet wordt in het giftige waterstofcyanide. Van perzik- en abrikozenpitten wordt amandelessence gemaakt.

Dit artikel beantwoorden