Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Afrikaanse aardappel [Hypoxis rooperi]

Afrikaanse aardappel [Hypoxis rooperi]

zaterdag 2 maart 2013, door wim

Deze grote, bittere bloembol wordt niet in de keuken gebruikt, maar het is een zeer populaire tuinplant in Japan. Hypoxis rooperi lijkt niet op de gewone aardappel, maar maar meer op een paasbloem. In Zuid-Afrika, waar hij vandaan komt, noemt men deze plant "sterretjie".

De knol bevat een aantal interessante stoffen, wat hem in het vizier van de supplementen industrie gebracht heeft. Hij bevat echter ook een aantal giftige stoffen, waarvan sommige de nieren kunnen ontregelen.

Deze plant is in de EU nog niet goedgekeurd voor gebruik in supplementen!

JPEG

JPEG

Er is wetenschappelijk bewijs voorhanden dat deze plant effectief is in de behandeling van goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Maar de claims die vele verkopers van supplementen maken zijn te gek om los te lopen.

Eén van de actieve stoffen uit deze plant is hypoxoside, dat al in 1984 geïsoleerd werd en waarvan de synthese door de pharma industrie bestudeerd wordt. Het is hypoxoside dat gebruikt zou kunnen worden in de behandeling van prostaat hyperplasie. Hypoxoside wordt in aanwezigheid van β-glucosidase in ons lichaam omgezet in rooperol, dat grote beloften inhoudt voor de behandeling van kanker. Hypoxis rooperi bevat ook β-glucosidase. Rooperol is dan ook al door een Nederlands bedrijf als merknaam geregistreerd en een bereidingsmethode ervoor gepatenteerd.

De actieve stoffen in deze plant beïnvloeden echter ook cytochroom p450. En dat zou betekenen dat hij o.a. ook interfereert met geneesmiddelen zoals aids remmers. De cytochroom P450 familie is een grote groep van enzymen die de oxidatie regelen. Ze spelen dus een rol bij de hormoonhuishouding en meer bepaald bij de afbraak van allerlei lichaamsvreemde gifstoffen, maar ook lichaamseigen afbraakproducten.

Andere namen:

African star grass, African potato (Engels), Hypoxis (Duits).

Synoniem: Hypoxis hemerocallidea.

Dit artikel beantwoorden