Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Afrikaanse aubergine, Antroewa [Solanum macrocarpon]

Afrikaanse aubergine, Antroewa [Solanum macrocarpon]

donderdag 8 oktober 2009, door wim

De antroewa Solanum macrocarpon is familie van de aubergine, ze horen beide tot de nachtschade achtigen. Ze is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Afrika en wordt tegenwoordig ook in Suriname gekweekt. De wilde variant, Solanum macrocarpon L. ssp dasyphyllum, is giftig en soms oorzaak van sterfte bij vee in Afrika. Het is een struik die tot 1,5 m hoog wordt, met witte of paarse bloesems. De vruchten variëren van 180 tot 500 g. In Afrika heet deze plant en deze vrucht "Gboma".

De glanzende bes is ongeveer zo groot als een tomaat en onrijp groenachtig wit. Rijp wordt ze glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur met meestal talrijke barsten. Meestal zitten aan de geplukte vruchten nog het steeltje en de kelkbladeren vast. De vrucht heeft een dikke schil en een groene kern. Ook de bladeren zijn eetbaar en worden bereid zoals spinazie, maar vooral in soepen gebruikt. Rauw bevatten ze tot 2 mg cyanide per Kg, wat verdwijnt bij het koken.

Opengesneden antroewa’s worden snel bruin door oxidatie. De smaak neigt naar het bittere.

De wortel wordt gebruikt bij de behandeling van bronchitis, jeuk, spierpijnen, asthma en wondverzorging. De zaden worden gebruikt om tandpijn te bestrijden.

Je zal ze hier niet makkelijk vinden, maar in Nederland op markten in plaatsen met een grote Surinaamse gemeenschap wel.

De bladeren bevatten 85,6 g water en leveren 176 kJ (42 kcal). Verder bevatten ze 4,6 g eiwitten, 1 g vet, 6,4 g suikers, 1,6 g vezels, 391 mg calcium en 49 mg fosfor per 100 g.

De vruchten bevatten 89 g water en leveren 168 kJ (40 kcal). Verder bevatten ze 1,4 g eiwitten, 1 g vet, 8 g suikers, 1,5 g vezels en 13 mg calcium per 100 g.

Al de Solanum macrocarpon soorten bevatten spirosolane alkaloïden, waaronder solanine en solanidine. Deze zijn verantwoordelijk voor de bittere smaak en potentieel giftig bij overdreven gebruik.

Dit artikel beantwoorden