Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Zoetmiddelen > Alitaam

Alitaam

woensdag 31 maart 2004, door wim

Alitaam is relatief nieuw. Het is nog maar in een klein aantal landen goedgekeurd. Het is een verbinding van twee aminozuren, alanine en asparaginezuur.

De zoetkracht is ongeveer 2.000 maal sterker dan die van gewone suiker. Daarmee is dit één van de allersterkste zoetmakers op de markt.

Vermoedelijk gaat dit produkt dezelfde weg op als de voorganger aspartaam. Zo werd de studie op kankervorming in ratten afgebroken, gewoonweg omdat na een jaar niet genoeg ratten de test overleefden. Desalniettemin legt ook het wetenschappelijk comité van de WHO een onbegrijpelijke flexibiliteit ten opzichte van de producent aan de dag.

Ongetwijfeld zal ook dit produkt op de meeste plaatsen goedgekeurd worden.

Onrustwekkend is ook dat volgens de meeste universitaire handboeken het produkt nog niet goedgekeurd is, terwijl het al volop in de supplementensector gebruikt wordt en dat ook op de Belgische en Nederlandse markt.

Dit artikel beantwoorden