Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Noten > Amandelen [Amygdalus communis]

Amandelen [Amygdalus communis]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Een noot uit het zuiden van Europa, Noord-Afrika en Azië afkomstig, die ondertussen over heel de wereld verspreid in de warme zones aangeplant is. De betere amandelen komen uit Spanje, meer bepaald de streek rond Malaga, in Andalucia. In die streek vind je in de meeste cafés amandelmelk.

Amandelen

Amandelen zijn een algemeen bekend basisingrediënt voor marsepein. Zowel in zoete als hartige gerechten zijn ze bruikbaar. In de handel vindt je ze meestal gepeld of in schilfers voor gebak. Je kan ze ook gemalen kopen, maar dat is meestal de mindere kwaliteit. Ze zijn lekkerder als je ze roostert. Als je ze ongepeld koopt, kan je ze beter pellen als je ze eerst blancheert. Pellen is noodzakelijk, want de bruine pel irriteert de darmwand.

De bittere amandel mag niet rauw gegeten worden, want ze bevat blauwzuur en dat is erg giftig. Na het roosteren verdwijnt dit echter. Bittere amandelen werden in Het Midden-oosten wel in vleesgerechten en stoofpotjes gebruikt. Bittere amandelen herken je direkt als je ze kapotwrijft met enkele druppels heet water; bittere amandelen geuren duidelijk naar blauwzuur. Gewone amandelen geuren bijna niet.

100 g amandelen bevatten 0,13 mg beta-caroteen, 0,11 mgvitamine B1, 0,35 mg B2, 0,1 mg B6 en leveren zo’n 2500 kilojoule aan energie.

Amandelolie wordt niet alleen in de keuken, maar vooral in de cosmetica gebruikt voor zeep en huidverzorgende produkten.

Amandelessence wordt, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet gemaakt van amandelen, maar van abrikozen- en perzikpitten.

Dit artikel beantwoorden