Homepagina > Recepten > Nagerechten > Amaretto mousse

Amaretto mousse

donderdag 19 november 2009, door wim

Eens wat anders dan chocolade mousse. Even makkelijk en maar iets meer werk. En zoveel meer aroma. Amaretto, natuurlijk om verliefd op te worden ;-)

Je kan ook een variant met twee smaken maken. Daarvoor meng je de Amaretto met de ene helft van het mengsel en de chocolade met de andere helft. Als je ze vervolgens in laagjes in glazen serveert, heb je een leuk streepjeseffect en twee smaken.

De hoeveelheden hier zijn voor acht personen, domweg omdat 100 ml slagroom stijf kloppen niet zo makkelijk is. Voel je je daartegen opgewassen, maak je gewoon de halve hoeveelheid. Of je maakt het gewoon voor twee dagen.

Ingrediënten

- 5 eieren
- 200 ml slagroom
- 200 g mascarpone
- 250 g pure chocolade
- 80 g suiker
- 30 g amandelschilfers of hazelnoten
- een scheut Amaretto naar smaak
- eventueel wat verkruimelde amarettokoekjes

Voorbereiding

Klop de slagroom stijf. Die hoeft niet meer in de koelkast, tenzij je pas uren later de mousse gaat maken.

Smelt de chocolade au bain marie.

Scheid ondertussen de dooiers van het eiwit. De dooiers hebben we niet nodig. Klop het eiwit luchtig met ongeveer een vierde van de suiker. Voeg dan in ongeveer viereen paar keer al roerend de rest van de suiker toe tot die helemaal is opgelost. Klop dit nog zo’n vijf tot tien minuten of tot het eiwit wat taai wordt en de sporen van de klopper blijven staan.

Bereiding

Meng eerst de afkoelende chocolade voorzichtig door de slagroom en daarna de Amaretto. Meng daarna voorzichtig de kaas erdoor. Helemaal laatst vouw je het eiwit er door en dan mag de mousse even de koelkast in om op te stijven. Haal ’m wel een half uur voor het serveren eruit, want te koud gaat een deel van de smaak verloren.

Serveren op een dun laagje verkruimelde amaretto koekjes. Die doe je onderin het potje waarin je serveert, maar dan mag je de mousse niet te lang op voorhand maken. Wil je ze een dag of meer op voorhand maken, gebruik dan vormpjes en stort die voor ’t serveren voorzichtig over de koekjes. Als extra versiering passen geroosterde amandelen of stukjes hazelnoot.

Buon appetit, Kris!

Dit artikel beantwoorden