Homepagina > Ingrediënten > Andere > Amazu shoga

Amazu shoga

zondag 30 juni 2013, door wim

Amazu shoga is verse gember, ingelegd op zoete amazu (Japanse rijstazijn). Het wordt o.a. gebruikt als smaakmaker bij sushi en sashimi, maar ook bij geroosterd varkensvlees en eend. Er zijn kleurloze (beige) varianten, roze en zelfs knalrode. Die zijn echter meestal bijgekleurd met voedingskleurstof.

Een goede gepekelde gember wordt van nature een klein beetje rozig, maar zeker niet knalrood!

JPEG

Je kan amazu shogu vinden bij de Aziatische speciaalzaak, of zelf maken. Het moet natuurlijk wel minstens een week rijpen in de koelkast.

Je kan ook gewone rijstazijn en zelfs gewone huishoudazijn aanzoeten met een beetje suiker als je geen authentieke Japanse rijstazijn hebt. De gember die je gebruikt, moet echter wel super vers zijn, anders is het moeilijk om die achteraf in dunne plakjes te snijden.

De gember wordt gewoon in z’n geheel geschild, ingelegd en nadien zeer dun gesneden.

Er zijn in Japan ook nog andere varianten in de handel:

- Sengiri Shoga
Deze wordt in reepjes gesneden in plaats van plakjes en wordt typisch bij mie gegeten.

- Mijingiri Shoga
Deze wordt in zeer kleine kubusjes gesneden, bijna fijngehakt en wordt typisch bij Takoyaki geserveerd.

Dit artikel beantwoorden