Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Américain préparé

Américain préparé

maandag 28 juni 2004, door wim

Ingrediënten


- 500 g américain natuur
- 2 eieren
- een snuifje cayennepeper
- 2 soeplepels Worcestershire saus
- een koffielepeltje Tabasco
- een snuifje foelie
- een snuifje nootmuskaat
- een snuifje pimento
- zwarte peper en zout naar smaak
- indien gewenst, kappertjes en fijngehakte ui


Voorbereiding

Scheid de dooiers van het eiwit. Meng alle kruiden in de mortier tot je een gladde saus hebt. Hak de ui zeer fijn


Bereiding

Meng het goed koude vlees grondig met de gekoelde specerijenmassa. Laat een uur trekken. Voeg, indien gewenst, de ui en/of de kappertjes net voor het serveren toe of serveer ze apart.

Serveer met de eidooier in een halve eischaal bij het vlees, gegarnierd met zilveruitjes en augurkjes in ’t zuur, natuurlijk met frietjes.

Dit is de klassieke, droge, rode versie van Américain préparé. Wil je een américain die meer naar de oranjekleurige, smeuïgere versie gaat, zoals die door veel beenhouwers als broodbeleg verkocht wordt, voeg je gewoon een soeplepel mayonaise en twee soeplepels ketchup toe.

1 Bericht

 • Américain préparé Le 9 april 2011 à 19:46, door wim

  Américian hoort traditioneel 100% rundvlees te zijn. De laatste tijd merkte ik op dat er nogal wat handelaars onbeschaamd tot de helft varkensvlees gebruiken. Vroeger was dit verboden.

  Dus even het Federaal Voedselagentschap gebeld om te vragen hoe dat nu precies zat.

  En kijk, men heeft bij de overheid weer een slimme oplossing bedacht om de industrie dienstbaar te zijn:

  Een product dat américain, of américain préparé heet, moet nog steeds 100% rundvlees zijn (even niet rekening houdend met kruiden en sauzen).

  Een product dat een fantasie naam heeft als "préparé du chef", "kruidenpréparé" of iets dergelijks, mag alles bevatten want wordt geacht geen américain te zijn.

  De consument die dus denkt dat "préparé du chef" een fijnere, verbeterde versie is van américain préparé, wordt dus goed bedot.

  Het is overigens hiermee een economische overtreding geworden en geen voedselwetgeving overtreding. Dat wordt heel wat minder gecontroleerd en de boetes zijn ook heel wat minder. En vermits de controle heel wat minder streng is, kan de industrie ook heel wat meer knoeien. Welke consument is in staat het verschil te proeven?

  Goed gevonden, toch?

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden