Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Amerikaanse Ginseng [Panax quinquefolius]

Amerikaanse Ginseng [Panax quinquefolius]

maandag 13 februari 2006, door wim

Amerikaanse Ginseng is een plant uit Noord-Amerika die één van de eerste was waarvan het gebruik door de blanken van de Indianen overgenomen werd. In 1860 werd er reeds 120 ton van naar China geëxporteerd. Doordat het een gegeerde plant was, was ze echter in ’t wild al snel niet meer te vinden. Het is een nauwe verwant van de gewone of Chinese ginseng en de Japanse ginseng.

Amerikaanse Ginseng

In het midden van de jaren 70 van de vorige eeuw leidde de hernieuwde pluk ervan tot een dusdanig belasting dat de pluk van deze plant vandaag in de meeste staten verboden is in ’t wild.

Het wordt echter al sinds 1900 in enkele staten van de USA commercieel verbouwd en is er dan ook tamelijk vlot in de handel te vinden. Het gewas heeft echter minstens drie jaar nodig voor de wortelstok kan geoogst worden en vereist in tussentijd een goede, leemachtige bodem en veel zorg. Dat is één van de redenen waarom ginseng vrij duur is. Een andere is de grote vraag uit eerst en vooral China, maar ook Korea en zelfs West-Europa naar deze "magische plant".

Amerikaanse ginseng is qua eigenschappen volledig vergelijkbaar met Aziatische ginseng, Panax ginseng en Japanse ginseng, Panax notoginseng. Nuchter bekeken is het echter door de duizenden jaren lange hype te duur. De plant mag dan op zich gezond zijn, of tenminste niet ongezond, maar door de hoge prijs is er veel dubieuze ginseng op de markt. Dat deze vooral uit Azië komt, hoeft niet te verbazen, want historisch kweken de Amerikanen al veel langer en veel meer ginseng dan de Aziaten, die de grootste consumenten zijn.

Ginseng is te mijden voor zwangere vrouwen.

Dit artikel beantwoorden