Homepagina > Ingrediënten > Suiker en ander zoets > Amlou, amalou

Amlou, amalou

zondag 24 januari 2010, door wim

Amlou is een pasta van amandelen of pinda’s, argan olie en eventueel suiker of honing. Het is afkomstig uit Marokko, meer bepaald uit de bergen, van bij de Berbers. Je zou het kunnen vergelijken met pindakaas of choco.

De basis is een 3:2:1 verhouding. 300 g geroosterde amandelen , 200 ml argan olie en 100 ml honing. Eventueel afgewerkt met een snuifje kaneelpoeder.

Maar het kan het net zo lopend of smeerbaar gemaakt worden als je zelf wil. Hoe fijn je de amandelen maakt, is ook al naar keuze. Er mogen best kleine brokjes amandel in zitten. Het kan dus evengoed met een blender als met een vijzel.

Er zitten regionaal ook nogal wat verschillen in. Zo maakt men op heel wat plaatsen in Marokko amlou zonder suiker of honing, maar geeft die er apart bij. Soms dipt men het brood in de amlou, soms smeert men de amlou op het brood.

En het hoeft ook niet persé argan olie te zijn. Okkernotenolie of hazelnootolie zijn zeker zo lekker.

Traditionele bereiding van amlou

Je begint met de amandelen te roosteren (10 minuten bij 190°C in de oven). Laat ze afkoelen. Maak ze dan fijn in de blender. Traditioneel wordt dat met een draaiende steenmolen gedaan en druppelt men af en toe olie bij zodat de amlou vanzelf in het potje loopt.

Voeg, net als bij mayonaise de olie in een klein straaltje toe en blijf langzaam roeren. Eens de pasta naar je zin is, voeg je al roerend de honing toe.

En behalve op brood, is amlou ook lekker bij pannenkoeken, ijs en op melba-toast.

Dit artikel beantwoorden