Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Bladgroenten > Andijvie [Cichorium endivia]

Andijvie [Cichorium endivia]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Er zijn twee soorten andijvie: bladandijvie en krulandijvie. De eerste is gladbladig, de tweede heeft blad met gekrulde randen. Het is een lichtbittere groente die wat uit de mode geraakt is.

Verwijder taaiere stelen en was grondig. Laat zeer grondig uitlekken. Stoom, blancheer of stoof zachtjes. Je kan het ook bereiden zoals spinazie, maar de kooktijd is wat langer.

Het jongere blad kan ook in slaatjes gebruikt worden, maar dan moet het ook even geblancheerd worden. Familie van radicchio en witloof.

100 g andijvie bevat 1,2 mg vitamine A, 0,02 mg vitamine B1, 0,1 mg B2, 0,4 mg B3, 50 microgram B6, 45 microgram B11 en 10 mg vitamine C. Het levert ongeveer 60 kilojoule aan energie op.

Dit artikel beantwoorden