Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Arabinogalactaan [Larix occidentalis]

Arabinogalactaan [Larix occidentalis]

zaterdag 16 februari 2013, door wim

Arabinogalactaan is een polysaccharide vezel gemaakt van het hout van de lariks (Larix spp). Het is een sterk vertakt polysaccharide gevormd door een galactaan structuur met zijvertakkingen van galactose- en arabinose suikers. Arabinogalactanen worden in allerlei planten aangetroffen, maar het Larix genus, meer bepaald Larix occidentalis is er rijker aan. Het is een dennenboom die makkelijk 30 en zelfs 50 m hoog wordt, Hij groeit op een hoogte van 500 tot 2.400 m.

De Larix occidentalis is inheems in Noord-Amerika en Canada. Vooral in bergachtige gebieden in het zuidoosten van British Columbia, het zuidwesten van Alberta, het oosten van Washington, het oosten van Oregon, het noorden van Idaho en het westen van Montana.

De boom levert uitstekend hout ("Tamarack" genaamd) en een bijzonder soort terpentijn: "Venice turpentine", dat gebruikt wordt voor het verzorgen van paardenhoeven, in lithographische processen en als zegellak en in vernis.

JPEG

De Plateau Indianen maken thee van de scheuten en kauwen op het hars als behandeling voor tuberculose en keelontsteking. Ze drinken het sap en eten het cambrium. Alhoewel dat laatste wel eens beperkt zou kunnen zijn tot tijden van erge hongersnood.

Arabinogalactaan is eigenlijk een natuurlijke vezel die fermenteert in de darmen. Het zou het immuunsysteem versterken en wordt zelf als alternatieve behandeling van leverkanker gepromoot.

In de voedingsindustrie is het een relatief nieuwe stabilisator, bindmiddel en zoetmaker.

Normaal zou je eigenlijk geen tekorten mogen hebben, want het zit ook veel in wortelen, zwarte bonen, peren, tomaten, kokosnoot, kurkuma en salie.

Dit artikel beantwoorden