Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Arabische gom [Acacia senegal]

Arabische gom [Acacia senegal]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Deze Afrikaanse boom levert Arabische gom of acacia gom, een hars die vanop de bast verzameld wordt. Het bevat arabinezuur. Eén van de belangrijkste producenten is Soedan. Een acacia boom levert ongeveer één kilo gom per jaar. De hars wordt gedroogd en tot poeder vermalen. Gom is zo waardevol dat ondanks een totaal handelsembargo de USA toch gom importeert vanuit Soedan.

In de keuken gebruik je het aleen voor het maken van snoepjes en het wordt dus ook nog steeds door voedingsindustrie gebruikt, vooral voor de aanmaak van limonade, vooral cola. In de traditionele keuken van het Midden-oosten wordt gom nog wel gebruikt. Het is kleur- en smaakloos.

Arabische gom heeft een kalmerend en ontstekingswerend effect op de luchtwegen, vandaar dat het ook veel in hoestsiroop gebruikt werd. Maar ook tegen diarree en zelfs tegen dysenterie zou Arabische gom helpen.

Het is als E414 door de EEG als dikkings- en glansmiddel goedgekeurd. Het is ook de enige stof op de E-lijst die tegelijk het biologische EKO keurmerk mag voeren. Nochtans bevat Arabische gom soms salicylzuur als bewaarmiddel, waardoor het eigenlijk in de EU niet meer toegelaten is voor voeding. Omdat het echter nog andere toepassingen kent, worden de eetbare en niet-eetbare versies wel eens verwisseld.

Naast toepassing in de keuken, vind je het ook in waterverf, lijm, zepen en nog heel wat andere toepassingen.

De Zuidafrikaanse Acacia karroo en Acacia giraffae leveren een verwante gomsoort: de Kaapse gom. Acacia arabica en Acacia modesta leveren de zgn. Indische Arabische gom. Acacia decurrens uit Australië levert dan weer "Wattle gum".

Dit artikel beantwoorden