Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Waterplanten > Zeewieren > Arame [Eisenia bicyclis]

Arame [Eisenia bicyclis]

maandag 28 januari 2013, door wim

Arame is een bruin zeewier dat in Japan geoogst wordt. Het wordt in dunne reepjes gesneden, gedroogd, gekookt en terug gedroogd.

JPEG

Arame is gedroogd in de handel te vinden, in Japanse speciaalzaken. Meestal zijn het bruine draadjes, soms komt het ook in poedervorm. Zowel de draadjes als het poeder worden vijf tot tien minuten in water geweekt voor ze aan bereidingen toegevoegd worden. De smaak is zacht, zoetig en de textuur is stevig. Er worden allerlei soepen en stoofschotels mee gemaakt, maar het zeewier kan vers ook rauw gegeten worden, maar meestal wordt het een twintigtal minuten gekookt.

Arame bevat calcium, jodium, ijzer, magnesium en vitamine A.

Het bevat ook het polysaccharide laminarine, waarvan alginaat (een bindmiddel) gemaakt wordt en het tripeptide eisenine, dat immuunversterkend werkt.

Dit artikel beantwoorden