Homepagina > Ingrediënten > Vetstoffen > Olie > Argan olie

Argan olie

dinsdag 18 april 2006, door wim

Argania spinosa is een doornige boom die een zeer bar, heet en droog klimaat aankan. Hij wordt tot tien meter hoog en wordt tot 150 jaar oud. Je vindt deze bomen vooral in Zuidwest Marokko, in de streek van Essaouira en Agadir, maar toch kent zeker niet elke Marokkaan deze boom. Het is een soort die stilaan verdwijnt, alhoewel het in de regio economisch belangrijk is. Buiten Marokko wordt de olie alleen in Israël verhandeld aan zo’n 40 euro per liter.

Arganboom

De vruchten lijken een beetje op olijven, maar zijn wat groter en ronder. Eens rijp, worden ze geel. De noot die erin zit heeft een zeer harde schaal, waarin drie amandelvormige pitten zitten. Er is meer dan een ton druk vereist om de noten te kraken.

Geiten en kamelen eten deze vruchten en verteren het groengele omhulsel. Later worden de harde noten uit de geitenuitwerpselen verzameld, geroosterd en van de gemalen pitten wordt olie gewonnen. De noten bevatten meer dan 50 % olie, maar door het relatief inefficiënte oogsten door uitspoeling met water is er zo’n 100 kg noten nodig voor twee a drie liter olie.

Argan noten

De produktie is door dit verzamelsysteem en door het feit dat de bomen geen zorg vragen, lange tijd helemaal traditioneel en kleinschalig gebleven. Het zijn vooral de berbersvrouwen die zich ermee bezig houden. Jammer genoeg levert deze boom ook brandhout en groeit zeer traag, waardoor de aantallen teruglopen. Ondertussen zijn de berbersvrouwen zich gelukkig hier en daar ook in coöperatieven beginnen te verenigen die zorgen voor het behoud van de bomen. Ze worden hierin gesteund door Dr. Zoubida Charrouf, een professor aan de Universiteit van Rabat. Zij werd in 2005 nog gelauwerd voor haar 15 jaar research naar de Arganboom.

Argan olie is wat donkerder dan olijfolie en heeft vaak een roodachtige schijn. Het wordt, ondanks de hoge prijs, gebruikt in de keuken en zou ook allerlei voordelen voor je gezondheid hebben. Hier is het vrijwel onvindbaar, tenzij in healthshops aan absurd hoge prijzen (tot 500 euro per liter). De vraag stelt zich ook of het wel echte Argan olie is, want zelfs in Marokko wordt deze olie vaak vervangen door olijfolie die een beetje bijgekleurd wordt.

Het residu van de persing is een dikke, chocolade-achtige pasta die "amalou" genoemd wordt. Het wordt gezoet met honing en als broodbeleg gebruikt door de Berbers. De smaak lijkt op pindakaas.

De olie zelf wordt vooral als smaakmaker gebruikt. Een paar druppels doen veel voor het aroma van een authentieke couscous.

Argan olie bevat zo’n 3 % myristinezuur, 12 % palmitinezuur, 5 % linoleenzuur, 6 % stearinezuur, 44 % oliezuur en 30 % linoleïnezuur.

5 Berichten

 • Argan olie Le 1 maart 2008 à 21:20, door gezonder

  Dag Wim,

  Een mooi en informatief artikel! Gelukkig is intussen de arganolie in de Benelux duidelijk beter verkrijgbaar én van onberispelijke kwaliteit. In Juni 2007 werd door het international Taste and Quality institute (iTQi) in Brussel voor het eerst culinaire arganolie geproefd en getest. Het iTQi wordt door de guide Michelin en Gault Millau erkend hetgeen een duidelijke acceptatie betekent voor de culinaire kwaliteiten van arganolie. In de 2007 test kregen 2 leveranciers de "superior taste award". Een goede reden om de olie meer in onze keuken te gaan gebruiken!

  Beantwoord dit bericht

  • Argan olie Le 23 april 2008 à 12:19, door Nele Van Den Brulle

   Beste,

   Ik kwam toevallig op je webstek terecht en mijn indruk is dat je heel sterk begaan bent met lekker eten én in het bijzonder met gezonde voeding. Ons VOM FASS concept met zijn uitzonderlijke producten zal je zonder twijfel interesseren. Ik nodig je dan ook uit een kijkje te nemen op onze webstek. Deze moet wel dringend bijgewerkt worden met een aantal nieuwe producten maar het ontbreekt me even aan tijd. De filisofie van VOM FASS is het zoeken naar producenten die op originele, traditionele manier hun oliën persen, hun grappa’s distilleren, enz... Dankzij deze filosofie krijgen VOM FASS producten regelmatig internationale prijzen. Gisteren kreeg ik nog bericht dat 4 van onze Walburg Balsams - azijnspecialiteiten van eigen fabricaat - ook dit jaar awards toegekend krijgen van het International Taste and Quality Institue. Deze awards illustreren inderdaad hoe kwalitatief sterk onze producten zijn. Nog even vernoemen dat het leuke aan ons VOM FASS concept (letterlijk vertaald "Van het vat") is dat je de producten kan proeven én kan kopen in de hoeveelheid die je wenst.
   Stuur gerust een mailtje als je meer info wenst.

   Vriendelijke groet,

   Nele Van Den Brulle

   VOM FASS AALST

   Korte Zoutstraat 48

   9300 Aalst

   tel/fax. 053/41 44 94 - 0494/29 88 59

   n.vandenbrulle@vomfass.com - http://vomfassaalst.be

   Beantwoord dit bericht

   • Argan olie Le 1 september 2009 à 01:20, door Saaida

    Dag Wim,

    Al surfend op het net kwam ik terecht op je stuk over argan olie.
    Mijn man komt uit Agadir en mijn schoonmoeder maakt haar eigen argan als ze daar op vakantie is. Ik heb zelf meegemaakt wat het inhoud om argan traditioneel met de hand te maken. Het is een hele klus en voor de vrouwen die het maken levert het niet al te veel winst. Vooral als je leest wat er hier voor gevraagd wordt per liter.
    Maar ik wilde eigenlijk reageren op een fout in jouw stukje, wat hoogst waarschijnlijk gebasseerd is op foute info van derden.
    Het residu, wat overblijft als de argan noten gemalen, gekneed en geperst zijn, is niet zoals jij benoemt "amlou"wat men mengt met zuiker en eet. het residu is een harde schijf pulp, wat nog harder wordt als het droogt. Deze schijven worden op de lokale markt ook wel verkocht. Sommige kunnen er nog een restje olie vanuit halen, maar veelal worden deze schijven gebruikt als veevoer.
    De amlou die jij bedoelt is iets geheel anders. Dit is n.l. inderdaad een soort pindakaas, gemaakt van noten, voornamelijk pinda`s of amandelen of een mix hiervan. geroosterd en gemalen en vermengd met suiker, gemalen sesam en andere kruiden en olie. Soms wordt hier argane olie voor gebruikt, maar meestal zonnebloemolie. Deze amlou wordt gegeten met brood, wat je dipt in de amlou. De amlou wordt veelal geserveerd met argane, olijfolie, jam en boter en dan meestal bij de thee in de middag.
    Dus bij deze is je stukje gecorrigeerd.
    Groeten uit amsterdam,
    Saaida

    Beantwoord dit bericht

    • Argan olie Le 1 september 2009 à 23:54, door wim

     Hi Saaida,

     Bedankt voor de rechtzetting. Ik was er bij de vertaling van de informatie al niet echt zeker van, want diverse bronnen spraken mekaar tegen. Daarom is het prachtig te horen van iemand die er rechtstreeks ervaring mee heeft.

     Ik zal mettertijd de tekst aanpassen en amlou een eigen plaats op de website geven.

     Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden