Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Arroz con Pollo Fidel Castro

Arroz con Pollo Fidel Castro

woensdag 2 augustus 2006, door wim

Fidel Castro mag dan volgens sommigen een omstreden figuur zijn, het valt niet te ontkennen dat Cuba verder staat qua gezondheidszorg dan de meeste landen uit die regio. Als je dan nog meerekent dat ze een Amerikaanse blokkade die meerdere decennia geduurd heeft overleefden, dan kan je niet anders dan concluderen dat Fidel een groot man was.

Dat Fidel in de tijd van de revolutie ontberingen gekend heeft valt evenmin te ontkennen. Dat is misschien de verklaring voor zijn obessie met eten en het feit dat hij graag kookte. Manuel Vázquez Montalbán schreef daarover een interessant artikel in "Le Monde Diplomatique".

Dit recept is niet alleen authentiek Cubaans, het is tegelijk een hommage aan een groot man.

Als aperitief past hier misschien wel de Hotel Nacional Special bij...

Ingrediënten


- 1 kloeke kip van anderhalve kilo
- olijfolie
- 1 ui
- 1 bosje peterselie
- 1 groene chili peper
- 2 rode chili pepers
- 2 teentjes look
- 4 grote tomaten
- 500 ml kippenfond
- 100 ml droge witte wijn
- 1 afgestreken koffielepel saffraan
- 1 soeplepel komijnpoeder
- 300 g rijst
- 100 g erwtjes
- 1 klein blikje asperges
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Voorbereiding

Verdeel de kip in stukken. Maak de ui, de peterselie, de pepers en de look schoon en hak ze apart fijn. Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij ze in stukken. Verwarm de oven voor op 160 graden celsius. Laat de asperges uitlekken.

Bereiding

Bruin de kip in olijfolie. Als ze mooi bruin is, neem je ze uit de pan en doe je er de ui, look en de groene chili peper in en laat die een paar minuutjes aanstoven. Doe de tomaten erbij en laat nog een paar minuutjes verderpruttelen.

Doe dan de kip terug in de pan, strooi de gehakte peterselie erover en overgiet met de kippenfond en de wijn. Kruid flink met peper en zout, komijn en de saffraan. Breng aan de kook en voeg de rijst toe.

Zet de pot met de kip onder deksel in de oven. Controleer na een kwartier of er genoeg vocht is, indien niet voeg nog wat kippenfond en wijn, of desnoods water toe. Voeg nu ook de erwtjes toe en meng zeer voorzichtig. Laat nog een kwartier tot twintig minuten verderstoven.

Garneer met de gehakte rode pepers en de uitgelekte asperges.

Serveer met een slaatje.

Dit artikel beantwoorden