Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Bloembodems > Artisjok [Cynara scolymus]

Artisjok [Cynara scolymus]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Artisjok is de gesloten bloemknop van een mediterrane distelsoort. Als je ’m te lang in de zon laat liggen, kan die wel eens in de bloei schieten en geeft dan prachtige blauwpaarse bloemdraadjes. Ze bewaren het best in de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek in een ruime plastic zak.

In zijn geheel koken, maar alleen de vlezige onderkant (de bodem) van de knop en de onderste blaadjes zijn eetbaar. Zet ze voor je ze kookt ongeveer een uur in koud water met een scheut azijn om verkleuren tegen te gaan. Bovenop de bodem vindt je het zgn. hooi, dat je best verwijdert voor het serveren.

Artisjok

Wordt veel koud gegeten, met bv. vinaigrette of mayonaise.

Artisjok bevat inuline, zou de galafscheiding stimuleren en ook urinedrijvend werken. Extracten van de bladeren worden gebruikt om arteriosclerose, geelzucht en post-operatieve anemie te verhelpen. Artisjok heeft ook de naam een afrodisiacum te zijn, maar daar is geen enkel bewijs voor. Het blad bevat cynarine. Artisjokken bevatten ook een klein beetje diacetyl.

Kook artisjokken niet in een aluminium of ijzeren pan. Het metaal gaat verkleuren en dat krijg je er bijna niet meer af.

Artisjokken zijn te mijden voor vrouwen die borstvoeding geven.

Dit artikel beantwoorden