Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Ziekmakende organismen > Aspergillus fumigatus

Aspergillus fumigatus

donderdag 27 oktober 2011, door wim

Aspergillus fumigatus is een schimmel die zeer algemeen voorkomt, tot in onze neus en keel, maar bij mensen met een verzwakt immuunsysteem de longen aantast. In Nederland zijn er jaarlijks een vijftigtal doden op tweehonderd tot driehonderd patiënten door deze fungus. Voor België zijn er geen cijfers bekend.

Rukt deze schimmel op doordat ons klimaat warmer en vochtiger wordt? Of ligt het aan het toegenomen gebruik van schimmelwerende middelen?

In het laatste geval is niet zozeer de landbouw verantwoordelijk, want fungiciden worden overal gebruikt. Je vindt ze bv. in grote hoeveelheden in spaanplaat en behandeling voor hout, maar ook in behanglijm.

De schimmel kan bronchopulmonale allergische aspergillose veroorzaken, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. De schimmel groeit goed bij 37 °C, onze lichaamstemperatuur, maar wordt bij gezonde mensen door het immuunsysteem snel onschadelijk gemaakt. Maar dat is niet alles, hij produceert ook genotoxische en cytotoxische mycotoxines. Genotoxische stoffen tasten de genen aan en cytotoxische de cellen.

Aspergillus fumigatus is ook de veroorzaker van een bijenziekte die de larven van de honingbij aantast. Aangetaste larven worden hierdoor gemummificeerd.

Hij blijft vrolijk doorgroeien tot een temperatuur van 50 °C en overleeft tot 70 °C, zodat ook composteringsinstallaties en reservoirs met warm water een mogelijke besmettingsbron kunnen vormen. Hij groeit verder ook op beton en andere bouwmaterialen.

Erger is dat zo’n vijf procent van de stam die vandaag aangetroffen wordt, resistent is tegen azolen, het gebruikelijke medicijn tegen deze schimmel. Voor 2000 werden nog geen resistente stammen gevonden. Ook in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk kwam men al tot deze vaststelling.

"Het is vermoedelijk een onbedoeld bijeffect van middelen die in het milieu worden gebruikt", stelt arts-microbioloog Paul Verweij van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Verweij deed onderzoek naar de resistente schimmel. "We vermoeden dat per jaar 200 tot 400 patiënten ernstig ziek worden door de schimmel, en dat tientallen van hen overlijden." Dixit "De Morgen".

Niet alles aan deze schimmel is negatief: hij produceert ook fumagilline, een antibioticum en spirotryprostatine B, een stof die zou kunnen helpen bij de behandeling van kanker.

1 Bericht

 • Aspergillus fumigatus Le 1 november 2011 à 01:33, door wim

  Sint Radboud is blijkbaar een ijdele instelling.

  Ze vinden wat anderen schrijven over het ziekenhuis belangrijk genoeg om er geld tegen aan te gooien. Nog maar een paar dagen na publicatie van dit artikel kregen we bezoek van een dure én onnozele tracker service die alles wat er geschreven wordt, kopieert en via mail aan het management van het ziekenhuis doorstuurt.

  Ach ja, zelfs de gezondheidszorg doet aan marketing. Eigenlijk dacht ik dat dat niet nodig was. Hun klanten zijn toch zieken en gekwetsten? Of gaan ze nu ook hun cliënteel zelf creëren, zoals dat gebruikelijk is in moderne marketing?

  Geen wonder dat de ziekenzorg in Nederland wachtlijsten kent en nogal wat patiënten hun heil zoeken over de grens, als ze aan dit soort dingen geld én tijd vergooien.

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden