Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Australische perzik, quandong [Santulum spp]

Australische perzik, quandong [Santulum spp]

zaterdag 5 november 2005, door wim

De quandong, katunga, burn-burn of mangata is één van de heel weinige inheemse Australische planten die door de kolonisten gegeten werd. De eetbare soort is de woestijnquandong, want de bittere quandong is, zoals zijn naam al doet vermoeden, te bitter om lekker gevonden te worden. Deze plant is een parasiet, want hij leeft op de wortels van andere planten. Daarom is de commerciële teelt nog maar net uit de onderzoeksfase en je zal hem dan ook nog niet in de fruitwinkel aantreffen. De eerste plantages worden echter opgestart. De quandong zal nog maar de derde inheemse Australische plant zijn, na de macadamia noten en de Australische spinazie, die in commerciële teelt komt.

Quandong

De woestijnquandong Santulum acuminatum en de bittere quandong Santulum murrayanum zijn allebei directe verwanten. De blauwe quandong of coolan Elaeocarpus grandis hoort echter tot een andere familie. Hij wordt ook quandong genoemd ondat de pitten ervan sterk op de andere quandongs lijken.

100 g vruchtvlees van een woestijnquandong bevatten ongeveer 75 g water, 1,7 g proteïne, 0,2 g vet, 19,3 g suiker, 51 mg natrium, 660 mg kalium, 40 mg magnesium, 42 mg calcium en sporen van ijzer.

De smaak is eerder zuur en doet een beetje aan rabarber denken. Ze worden vaak gestoofd met suiker en sinaasappelsap.

Dit artikel beantwoorden