Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Avocado [Persea americana]

Avocado [Persea americana]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Peervormig tot ronde vrucht van de avocadostruik, die inheems is in alle Mediterrane landen. De schil is donkergroen en donkerbruin tot zwart eens ze rijp zijn. Kwetsbaar, roomkleurig en verfijnd smakend vruchtvlees. Er wordt ook olie van gemaakt. Avocado’s hebben een hoge voedingswaarde. Laat ze narijpen in een papieren zak, samen met een banaan.

Rijpe avocado

Avocado’s worden rauw gegeten, tot saus geplet en ook wel eens meegestoofd in een groentenstoofpotje. Als je ze meestooft, vormen ze een bindend deel van de saus en moet je dus opletten voor aanbranden. Je zal ze echter meer in koude sausen vinden, want gestoofd verlies je een groot deel van de smaak.

Deze vrucht bevat enkele meervoudig onverzadigde vetzuren die in geen enkele andere plant voorkomen. Ze bevatten ook meer thiamine, riboflavine, niacine en foliumzuur (vitamine B-complex) dan enige andere plant! In gehalte vertaalt zich dat in ongeveer 15% olie, 2% eiwitten en 4% mannoheptulose. 100g vruchtvlees levert 60 microgram vitamine A, 100 microgram vitamine B1, 9 mg vitamine C, 10 tot 300 microgram vitamine E, 10 microgram vitamine H en 1 mg nicotinamide of B3, vroeger wel eens als vitamine PP aangeduid.

In de schors van sommige soorten avocado vindt men anethol en methylchavicol. In de bladeren zit methylchavicol en alfa-pineen, allemaal gezonde terpenen.

Avocado is mogelijk ook belangrijk voor mensen met een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie). Deze mensen kampen vaak met vermoeidheid, depressie en allergiën. Avocado’s bevatten, naast gezonde eiwitten, vetten, mineralen en koolhydraten, mannoheptulose, een suiker die de aanmaak van insuline door ons lichaam onderdrukt. Gewone suikers gaan juist de produktie ervan stimuleren, wat de hypoglycemie verergert. Tot overmaat van ramp hebben deze mensen bij depressie vaak de gewoonte zich op zoetigheid (chocolade, ijs) te storten, wat eigenlijk de kwaal verergert.

In januari 2005 hebben onderzoekers van de UCLA in een artikel in het "Journal of Nutritional Biochemistry" geschreven dat avocado mogelijk prostaatkanker kan voorkomen. Het carotenoïde luteïne zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Avocado bevat meer luteïne dan eender welke andere vrucht of plant. Ook peterselie, selder en spinazie bevatten luteïne. De researchers zijn er ook van overtuigd dat de luteïne in avocado beter werkt dan die van andere planten, doordat avocado nog andere stoffen bevat die die andere planten niet hebben, zoals mannoheptulose. Significant hierbij is ook dat geëxtraheerde luteïne uit avocado en synthetische niet werken.

Dit artikel beantwoorden