Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Kruidenmengsels en sauzen > Aziatische vissaus

Aziatische vissaus

maandag 10 mei 2004, door wim

Een klassieker in de aziatische keuken. Ook de Romeinen kenden deze vissaus, onder de benaming garum. Na de val van het Romeinse rijk is deze saus echter in onbruik geraakt. En later, in de Middeleeuwen, was deze saus de aanleiding voor het ontstaan van ketchup en nog veel later worcestershiresaus.

Vissaus wordt gemaakt door visresten of bepaalde soorten kleine visjes met zout te laten fermenteren in de warme zon. Na een paar weken wordt het bruine sap afgefilterd en in flessen verpakt. Er worden soms nog allerlei specerijen toegevoegd, tijdens of na het fermenteren. Er bestaan dan ook talloze variaties op deze saus. De meeste zijn zout, maar in sommige Aziatische landen vindt je ook een zoete, pikante en/of bittere variant.

Raar genoeg gebruikt men in de Aziatische keuken vissaus meestal bij vleesgerechten. Je voegt een soeplepel toe aan allerlei wokgerechten om ze op smaak te brengen.

Vissaus wordt dikwijls in combinatie met sojasaus gebruikt. De vissaus die je hier in de handel aantreft is bijna zonder uitzondering de zoute variant.

Dit artikel beantwoorden