Homepagina > Ingrediënten > Vis > Zoetwatervis > Baars [Perca fluviatilis]

Baars [Perca fluviatilis]

maandag 3 mei 2004, door wim

Heeft fijn wit vlees en is erg lekker. In de handel meestal als filet, zelden als hele vis, heel soms de kleinere exemplaren. In de supermarkt heet deze vis meestal victoriabaars.

Perca fluviatilis

Vroeger werd hier vooral de lokale baars aangeboden. Die is, door de slechte toestand van onze rivieren zo schaars, dat de enige zoetwaterbaars die je nog regelmatig in de handel vindt, de nijlbaars is.

Deze komt echter niet uit de Nijl, maar uit het Tanganika- of Victoriameer. Daar heeft men, om de lokale Afrikaanse bevolking te steunen, deze grote algeneter uitgezet. Dat is zo goed gelukt, dat het Tanganika meer nu wemelt van de nijlbaarzen.

Dit heeft de lokale bewoners van het meer echter geen goed gedaan. Vermoedelijk zijn er al een aantal inheemse vissoorten uitgestorven omdat ze de concurrentie met de nijlbaars niet aankonden.

Dit artikel beantwoorden