Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Bacalao

Bacalao

zondag 4 september 2005, door Rudi

Het is belangrijk om je eigen recept te maken van bacalao, maar ik geef je hier een goed uitgangspunt. Mijn variant ligt dichtbij de klassieke Spaans-Portugees-geïnspireerde Ålesund-bacalao. In het begin was ik zeer verrast te zien dat zelfs in de oude recepten exotische ingrediënten als knoflook, olijven, chili en Spaanse pimiento voorkwamen. ...

Een paar dingen moet je in het oog houden: de vis moet van de best mogelijke kwaliteit zijn, wat eigenlijk vanzelfsprekend is.

(nvdr. klippfisk van Rya Produkter AS en Tromsdalen Fisk is uitstekend, te krijgen in Spar, 6.25 EURO voor 400gr)

Het is ook belangrijk dat je smaakvolle olijven gebruikt, sterke of milde chili maakt een verschil en zorg ook voor smaakvolle pimiento (gegrilde paprika, vind je in de invandrerbutikker, in glas)

Je kan bacalao goed een dag of meer op voorhand klaarmaken, dat wordt er alleen maar beter op. Serveer met lekker brood. Volgend recept is goed voor 6 personen:

Ingrediënten


- 700 gr stokvis (klippfisk)
- 1 á 1,5 kg aardappelen, grof gesneden in 2 cm brede stukken, dikke frieten quoi
- 3 grote ajuinen, ook grof gesneden, snij dat harde stukje aan de wortel eraf
- 2 blikken met gehakte tomaten, of gepelde verse tomaten (Siv doet daar dan het sap af en dat was ik vergeten de laatste keer. Maar dat was goed, dan krijg je wat meer soep en vocht erin. Ik gebruik eigenlijk meer tomaat, je moet dat een beetje zelf zien.)
- 400 gr pimiento of gegrilde paprika, grof gesneden in repen van 1 cm
- 4 tot 6 tenen knoflook, zelf doe ik er graag wat meer in ;-)
- 2 tot 3 laurierblaadjes
- 200 gr olijven
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 tot 2 gedroogde rode chili’s - die mag best sterk zijn hoor!
- 10 zwarte peperkorrels
- 3 dl olijfolie - let op, niet TE veel olie, anders wordt het snel vettig
- extra: een handvol zilverajuintjes


Voorbereiding

Leg de vis in een grote kom met water en laat 24 uur tot 36 uur trekken, afhankelijk van wat op het pakje staat. Verwissel het water een keer of 3. Merk op dat de vis tot 50% meer volume krijgt.


Bereiding

Giet het water af en snij de vis in stukken van 5 cm. Leg dan de aardappelen, de vis en de ajuin om beurt in meerdere lagen in de (grote!) casserole. Daar bovenop leg je dan de knoflook, de pimiento’s, de olijven, de zilverajuintjes, de chili en de peperbollekes. Giet daar dan de olijfolie over en dek het geheel af met de tomatenmassa.

Dit warm je langzaam op. Laat dan 30 minuten zachtjes koken. Daarna zet je het vuur nog zachter en laat alles net onder het kookpunt trekken, ongeveer 45 minuten lang. Je mag af en toe eens schudden met de casserole maar niet in roeren of mengen.
Serveer de bacalao in diepe borden en strooi wat versgehakte peterselie bovenop."

Ziezo. En nu maar testen nietwaar?!
Bacalao is een uitstekend gerecht voor een etentje met veel mensen: je kan dat op voorhand klaarmaken in 1 casserole en je hebt er alleen maar wat extra brood bij nodig. En het vult goed!
Smakelijk.

Dit artikel beantwoorden