Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Darmflora > Bacteroides fragilis

Bacteroides fragilis

zondag 29 november 2015, door wim

Bacteroides fragilis is een anaërobe, Gram-negatieve, staafvormige darmbacterie. Alhoewel ze bij iedereen aanwezig is in de darmen, kan ze infecties veroorzaken als ze bv. in de bloedstroom terechtkomt. Ze maakt maar 0,5 % van de bacteriën in onze stoelgang uit, maar dat belet ze niet verantwoordelijk te zijn voor 90 % van de buikvliesontstekingen. Sommige gevaarlijke stammen van deze bacterie kunnen darmontsteking veroorzaken. Hierdoor wordt de bacterie ook gelinkt aan darmkanker.

Bacteroides fragilis is resistent tegen penicilline.

JPEG

Het is ook een bacterie die gelinkt wordt aan autisme. Veel autistische kinderen blijken vaak chronische constipatie, diarree of colitis te vertonen. Mazmanian et al, microbiologen bij het "California Institute of Technology" (Caltech) in Pasadena, USA bestuderen Bacteroides fragilis al jaren en ze denken dat de ziekte van Crohn zeer goed zou behandeld kunnen worden met een probiotische versie ervan. De hoop bestaat dus dat dezelfde probiotische behandeling zou helpen bij autisme.

De researchers ontdekten dat muizen die autistisch gedrag vertoonden, tot 46 keer meer 4-ethylphenylsulfaat in hun darmen hadden. Het nieveau daalde tot normaal na een behandeling met B. fragilis. Gezonde muizen die ingespoten werden met 4-ethylphenylsulfaat gingen zich autistisch gedragen.

Het mag duidelijk zijn dat deze therapie nog niet geschikt is voor menselijke consumptie. Daarvoor is zeker nog verder onderzoek nodig. Maar het onderstreept hoe belangrijk de darmflora eigenlijk zijn. En tegelijk hoe ingewikkeld het onderzoek is. Niet alleen het niveau van 4-ethylphenylsulfaat veranderde immers, er waren nog honderden andere metabolieten die veranderden.

Dit artikel beantwoorden