Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Noten > Bambara pinda [Vigna subterranea]

Bambara pinda [Vigna subterranea]

woensdag 1 augustus 2012, door wim

Vigna subterranea of Voandzeia subterranea is, net als de gewone pinda een ondergronds groeiende peulvrucht, afkomstig uit West Afrika. De plant neemt genoegen met een arme bodem en is goed bestand tegen droogte. De vruchten zijn voedingsrijk en vormen een belangrijke bijdrage aan het dieet van de Afrikaan. Doordat deze plant stikstof uit de lucht bindt, verrijkt hij de bodem.

In ’t Engels heet hij "Bambara groundnut" en de Fransen noemen deze vrucht "pois de terre" of "aarderwt".

JPEG

Gebruik is net als de andere pinda: vers, geroosterd, tot pulp of bloem gemalen of gekookt. Een typische bereiding is "dawadawa" of "iru", natuurlijk gefermenteerde Bambara bonen. Deze gisting gebeurt in enkele dagen, door de schimmel Bacillus licheniformis. Het resultaat is Afrikaanse umami, een smaak bepalende bonenpasta voor allerlei soepen en stoofpotten, dat ook gedroogd en gemalen als een zwart poeder verkocht wordt.

JPEG

Deze boon bevat minder olie dan de pinda, maar de algemene balans is zo goed dat je alleen op deze Bambara pinda zou kunnen overleven. Ze bevat 63 percent koolhydraten, 19 percent eiwitten en 6 percent olie. De eiwitten zijn van de hoogste kwaliteit: geen enkel ander gewas bevat zoveel van het aminozuur methionine. De voedingswaarde per 100G bedraagt zo’n 367 tot 414 caloriën, meer dan linzen of kikkererwten.

JPEG

Momenteel is Bambara pinda nog niet goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden