Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paddenstoelen > Gekweekte paddenstoelen > Bamboe zwam [Phallus Indusiatus]

Bamboe zwam [Phallus Indusiatus]

dinsdag 1 december 2015, door wim

Phallus indusiatus, of bamboe zwam, is een naaste verwant van Phallus impudicus, hier bekend als "stinkzwam". In China is het een culinair hoogstandje, dat ook in de Chinese traditionele geneeskunde gebruikt wordt sinds de 7de eeuw. Door de suggestieve vorm, wordt deze zwam wereldwijd als afrodisiacum aanzien. Er is minstens één studie die vond dat 6 van 16 vrouwelijke deelnemers aan de test, door de sterke geur spontane orgasmes kregen.

Hij komt voor in Zuid-Azië, Afrika, Amerika en Australië. Je vindt ’m vooral in bossen, op rijke bodems met veel rottend organisch materiaal. Heel typisch is de sluier, of het indusium, dat van de hoed naar beneden afhangt. De paddenstoel wordt zo’n 25 cm groot met een hoed van zo’n 4 cm. De hoed is bedekt met sporen houdend slijm dat door z’n stank vliegen aantrekt, die de sporen verspreiden.

JPEG

De Chinezen eten zowel de jonge "eieren", zwammen die net uitkomen en daardoor op een kippenei lijken, als de hele zwam, maar dan gedroogd. Ook hier wordt Phallus impudicus wel gegeten. In Duitsland is er plaatselijk zelfs een worst met stinkei te vinden. Het receptaculum van zo’n ei is zelfs rauw eetbaar. Het is knapperig en smaakt naar radijs

Al sinds 1979 wordt deze zwam in China, in de provincie Fujian, gekweekt.Voor zover ik weet zijn ze echter alleen in Azië op de markt en is er hier geen import van.

JPEG

De groeisnelheid van deze zwammen is enorm: wel 10 tot 15 cm per uur. Wat ’s morgens een ei is, is ’s avonds al niet meer eetbaar. Heel jonge zwammen zijn zonder meer eetbaar. Eens de zwam uit het ei is, produceert hij psilocybine, wat een hallucinogeen is. Mogelijk is deze stof mee verantwoordelijk voor de reputatie dat deze zwam een afrodisiacum zou zijn. Eens volwassen zal echter vooral de geur voor de meeste mensen een belemmering van het culinaire genot zijn.

Deze zwam bevat veel eiwitten en koolhydraten. Daarnaast bevat hij ook antioxidanten, polysacchariden en hydroxymethylfurfural. Het polysacchardie β-D-glucaan genaamd T-5-Nl belooft tumor bestrijdende werking, maar meer testen zijn nodig om dit te bevestigen.

Dit artikel beantwoorden