Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Banaan [Musa paradisiaca]

Banaan [Musa paradisiaca]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

De bananenplant is een palm en dus geen boom. De Afrikaanse bananenplantages zijn een aantal jaren geleden door een grote schimmelinfectie aangetast en sindsdien komen de meeste bananen uit Zuid-Amerika.

Bananen in wording

Bananen zijn geen vruchten, maar de verdikte meeldraden van de bloem. Bananen zijn dus ook een cultuurgewas dat steeds door scheuten moet vermeerderd worden. Als de eenjarige palm afsterft, groeien er aan de stam meestal al één of meerdere jonge plantjes.

Bananen

Bananen worden zeer groen geoogst en onder gasvulling naar hier gebracht. Dit gas, samen met de koeling, legt de rijping stil. Zo’n twee dagen voor het schip de haven binnenloopt, wordt de gasvuling veranderd. De bananen rijpen dan op hooguit tien dagen uit. Dit moment is dan ook zeer kritisch voor de handel. De bananen moeten al verkocht zijn voor het schip de haven binnenloopt. Het transport van de haven tot de supermarkt neemt twee tot drie dagen en de supermarkt eist ongeveer één week shelflife voor fruit...

Als je bananen in de koelkast bewaart, kan de schil helemaal donkerbruin worden zonder dat de banaan zelf aangestast wordt.

Sinds een jaar of vijf is de bananenplant ook een populaire kamerplant. Je kan zelfs met wat geluk en groene vingers binnenskamers bananen kweken. Ze zullen wel een stuk kleiner uitvallen en veel meer dan een stunt is het niet.

Ook verse bananenbladeren zijn in sommige supermarkten al te vinden. Dat blad is echter alleen een verpakking waarin vooral vis bereid wordt. Het wordt dus niet mee opgegeten.

In Afrika en Zuid-Amerika vind je ook nog een aantal varianten die je hier nooit in de handel zal zien. Ze zijn kleiner, dikwijls rood tot paars van schil en veel zoeter, maar ook veel minder stevig van vruchtvlees. Bakbananen zijn minder zoet en veel steviger dan gewone bananen. Ze worden vooral in de Caraïbische keuken gebruikt, maar ook in de Afrikaanse. In Suriname bv. noemt men bakbananen "bacove" of "ingibakba". En van de vele soorten die men er gebruikt, is appelbacove (ofte appel bakbanaan) één van de opvallendste vanwege de appelsmaak.

Bananen zijn een goede bron van vitamines. 100 g banaan bevat 0,2 mg vitamine A, 0,1 mg vitamine B1, 0,05 mg B2, 0,7 mg B3, 0,35 mg B6, 10 mg vitamine C en leveren zo’n 400 kilojoule aan energie op. Ze bevatten tot 7% zetmeel, 12 tot 15% suikers en ongeveer 1% eiwitten. Het pectiegehalte lijkt hoog: 0,7 tot 1,2%, maar door het hoge gehalte aan zetmeel is er van bananen geen lekkere confituur te maken. Daarvoor is het resultaat teveel een papperig geheel. Er wordt wel meel gemaakt van bananen.

De likeur "Creme de banane" wordt bijna altijd van synthetische banaansmaak (amylacetaat en ethylbutyraat) gemaakt en bijna nooit van echte bananen. Dat is voornamelijk omdat bananen ondanks hun relatief hoge suikergehalte niet zo goed bewaren en zelfs als destillaat problemen geven. Ook Afrikaans bananenbier is ofwel synthetisch op smaak gebracht, ofwel niet lang te bewaren.

4 Berichten

 • Banaan [Musa paradisiaca] Le 5 december 2009 à 21:04, door relaes erik

  een vraagje,
  waar kan ik amylacetaat kopen?

  Beantwoord dit bericht

 • Banaan [Musa] Le 23 juni 2011 à 18:48

  Hallo:
  Ik ben Mirko Hannema uit Den Helder, Nederland, en heb in sept 2008 bij een bouwmarkt een kleine bananenplant gekocht. Na bijna 2.5 jaar kwam er een bloemstengel uit de top, en nu, een paar maanden later heb ik volrijpe heerlijke bananen in mijn woonkamer hangen. De oudste plant is ongv. 2 meter hoog, en heeft al 2 scheuten gemaakt, en nog 2 groeipunten klein net boven de grond uit. Hij staat bij mij voor een schuifpui, onder een lichtstraat van 1x2 mtr, en heb vloerverwarming. Het enige wat op het kaartje staat is Musa, verder niets. Dus je kunt wel degelijk in Nederland eigen bananen kweken, en de plant gaat ongv 3 jaar mee.

  Beantwoord dit bericht

  • Banaan [Musa] Le 23 juni 2011 à 18:58, door wim

   Niks is onmogelijk, maar niks is ook zeker met bananenplanten. Een vriend met groene vingers heeft er één in z’n tuin die al jaren oud is en een meter of vijf hoog. Tegen alle regels in. De plant wordt wel elke winter grondig ingepakt om ’m tegen vorst te beschermen. Hij heeft ook al enkele keren kleine banaantjes geproduceerd. Volgens de regels hoort hij na één seizoen af te sterven.

   Een vriendin heeft er ook één binnen gehad die banaantjes produceerde. Maar die is ondertussen, na een jaar of vier, gestorven.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden