Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Baobab, apenbroodboom [Adansonia digitata]

Baobab, apenbroodboom [Adansonia digitata]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Deze markante Afrikaanse boom wordt wel 2.000 jaar oud en de witte bloemen die hij tijdens de bloei produceert, geuren aangenaam en sterk. Iedereen die ooit Afrika bezocht en deze tot 20 meter hoge bomen zag, zal hun silhouet nooit vergeten.

De vrucht, die ook voor medicinale doeleinden gebruikt wordt, levert zowel de grondstof voor een limonade-achtige drank als een soort zure, roomachtige pasta die in de keuken gebruikt wordt. De vrucht bevat een hondertal zaadjes in een zuur, wit schuimachtig moes, maar ook de bladeren worden wel gegeten. Ze worden eerst gedroogd en tot poeder vermalen, waarna er soep van gemaakt wordt.

Van het vezelachtige hout worden schuursponsjes en vlotters voor visnetten gemaakt. Verder wordt er van deze boom nog zeep, kleurstof en lijm gemaakt. De stam bevat zoveel sap dat het voor veel Afrikanen een levensredder is in droge tijden.

De vrucht bevat stoffen die allergie tegengaan, de bast zou helpen bij dysenterie en koorts. De zaden zouden versterkend werken op het tandvlees als je ze kauwt.

Een verwante soort is Adamsonia grandieri, die vergelijkbare eigenschappen heeft.

De EU gaf op 27 April 2011 toestemming om "Baobab fruit pulp" in te voeren in de EU aan het Senegalese bedrijf "BAOBA de saveurs".

Dit artikel beantwoorden