Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Varkensvlees > Bazna, Porcul de Banat, Basner

Bazna, Porcul de Banat, Basner

vrijdag 5 februari 2010, door wim

Bazna is een Roemeens varkensras dat sinds 1872 ontstaan is uit een kruising van Berkshire en Mangalica. Later werd er ook gekruist met Yorkshire, Wessex, Hampshire en Sattelschwein. Ze kwamen eerst vooral voor rond de steden Mediash, Sigishoara, Sibiu en Fagarash, maar kenden na de tweede wereldoorlog een ruimere verspreiding. Het ras is erkend sinds 1954.

Het zijn varkens van gemiddelde grootte, met zeer vet vlees, net als Mangalica. Meestal weegt een volwassen Bazna varken zo’n 150 tot 180 Kg. Een gemiddelde worp bestaat uit een tiental biggen. Deze varkens zijn zeer ziekte bestendig, eten alles en zijn aangepast aan een bar klimaat, hoewel ze niet zo behaard zijn als Mangalica.

Het vlees van deze varkens lijkt sterk op dat van Mangalica. Het is ook zeer mooi dooraderd met vet en het vet heeft ook een zeer laag smeltpunt, wat het vlees mooi sappig houdt bij het bakken.

Bazna varken

Voorlopig is dit ras nog niet ontdekt door de betere plaatselijke varkenskweker. Met de toenemende immigratie uit Roemenië zou dat natuurlijk wel eens kunnen veranderen. Roemenië is ook een land waar het nog zeer haalbaar is om een varkenskwekerij op te starten.

Dit artikel beantwoorden