Homepagina > Recepten > Soepen > Beerzelse Roomsoep

Beerzelse Roomsoep

zondag 30 oktober 2011, door wim

Dit recept is afkomstig uit het Mechelse, meer bepaald van Beerzel. Het is een slasoep met erwten, wat ik in andere streken nooit tegenkwam. Dit maakt ze iets rijker dan de meeste slasoepen.

Het is wel een recept dat over meerdere dagen hoort gemaakt te worden. De gedroogde erwten moeten minstens 12 uren weken en de gekookte erwten horen af te koelen in hun kookwater.

Ingrediënten

- 1 grote krop sla
- 200 g gedroogde erwten
- 1 grote wortel
- 8 kleine uien
- 50 g zurkel
- 1 dunne preistengel
- 30 g kervel
- kruidentuiltje
- kruidnagels
- 70 g bloem
- boter
- 200 ml room
- 3 l blanke fond
- versgemalen peper en zout naar smaak

Voorbereiding

Zet de gedroogde erwten de dag te voren te weken. Kook de erwten daags nadien gaar in wat water samen met een ui met kruidnagels erin geprikt, de in stukken gesneden wortel en het kruidentuiltje. Laat afkoelen.

Pel de rest van de uien en snij ze fijn. Was de andere groenten en snij ze fijn.

Bereiding

Stoof de rest van de uien aan in wat boter. Als de uien mooi glazig zijn, doe je er de prei en de sla bij en laat dit een kwartiertje stoven. Doe er dan de fond en de fijngesneden zurkel bij. Breng aan de kook en laat zachtjes helemaal gaar koken. Giet de erwten af en doe ze bij de hete soep. Doe het geheel door de passe-vite of mix.

Maak een blanke roux. Doe de soep er al roerend bij. Laat de soep nog even doorkoken. Kruid de soep af met peper en zout en voeg de zeer fijn gehakte kervel toe. Breng nog even aan de kook en zet van ’t vuur.

Voeg voor het opdienen in elk bord een scheutje room toe. Je kan deze soep eventueel ook serveren met broodkorstjes in plaats van room.

Dit artikel beantwoorden