Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Wilde vruchten > Berg Chirimoya [Duguetia furfuracea]

Berg Chirimoya [Duguetia furfuracea]

vrijdag 20 februari 2015, door wim

De Berg Chirimoya is een Braziliaanse groenblijvende heester (2-3 m hoog), verwant aan Yara-yara. De struik heeft een bruin-grijze schors, leerachtige elliptische bladeren (4-15 cm lang en 2-6 cm breed), die behaard zijn aan de onderkant. De dieprode bloemen zijn alleenstaand of komen per twee voor.

De houtachtige vruchten worden plaatselijk gegeten, maar ook wel gebruikt als veevoer.

Duguetia furfuracea
Onrijpe vrucht van Berg Chirimoya

Delen zoals de gedroogde, gemalen schors van deze plant worden gebruikt in de Braziliaanse volksgeneeskunde als cholesterol stabilisator en vermageringsmiddel, maar ook bij nierstenen en reumatische aandoeningen. De zaden worden bv. ook gebruikt als een effectief insecticide, meer bepaald tegen luizen.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt antitumorale, trypanocidale en leishmanicidale activiteiten. De bladeren bevatten echter ook giftige alkaloïden, waaronder duguetine β-N-oxide, N-nitrosoanonaïne en N-nitrosoxylopine. Daarnaast bevat de plant ook sesquiterpenoïden, b-sytosterol en het flavonoïde isorhamnethine. Bij testen werd aan anti-mutagene werking vastgesteld, wat zou kunnen betekenen dat de plant een behandeling voor sommige kankers zou kunnen worden.

Duguetia furfuracea
Bloem van de Berg Chirimoya

Andere namen:
Chirimoya Del Monte (Spaans), Araticum-cagão, Araticum-Miúdo, Araticum-seco, Ata brava, Ata de lobo, Cabeça de negro, Pinha de bugre, Sofre-do-rim-quem-quer (Braziliaans Portugees).

Dit artikel beantwoorden