Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Berglaurier, Californische laurier [Umbellaria californica]

Berglaurier, Californische laurier [Umbellaria californica]

donderdag 13 maart 2014, door wim

Umbellularia californica is een grote boom uit Calfornië en Oregon. Hij is de enige soort in de familie van de Umbellaria. Vroeger werd hij ook wel Oreodaphne californica genoemd. En in Oregon wordt hij "Oregon Myrtle" genoemd.

De vrucht, die "California Bay nut" genoemd wordt, is een ronde, groene van 2 tot 3 cm lange en 2 cm brede bes, met gele vlekjes die bij het rijpen overgaat naar purper. De pel is dik en leerachtig. Het vruchtvlees is olie houdend en bevat een enkele pit. Eigenlijk lijkt deze bes het meest op een mini avocado, waar hij ook familie van is.

Ook het hout van deze boom is gegeerd, vooral bij makers van muziekinstrumenten. In de 30’er jaren werd er in North Bend, in Oregon zelfs een munt gemaakt van dit hout. Er was toen tijdelijk een probleem met gewone dollars. Toen dit probleem opgelost werd, kozen veel mensen ervoor om hun houten dollars niet om te ruilen voor metalen of papieren, echte dollars. Deze houten munten zijn nu veel geld waard voor verzamelaars.

De bladeren zijn aromatisch en lijken qua smaak en aroma sterk op de gewone laurier. Ze zijn echter wat sterker dan de gewone laurier.

Umbellularia californica

Zowel het goed rijpe vruchtvlees als de pit zijn eetbaar. Onrijp zijn de aromaten in het vruchtvlees veel te sterk. Maar ook van de gedroogde pit werd alleen het onderste deel gegeten. De rest was te sterk. Geroosterd werden de pitten tot poeder vermalen, waarvan een chocolade achtige drank werd gemaakt. De smaak neigt eerder naar koffie dan naar chocolade, maar de consistentie heeft dan weer meer van chocolademelk. Samen met eikels werd er ook een soort soep van gemaakt.

Het blad van deze boom staat bekend als remedie tegen hoofdpijn, maar ook als veroorzaker van hoofdpijn. De stof die hiervoor verantwoordelijk is, is het monoterpeen Umbellulone.

De Noord-Amerikaanse indianen gebruikten de thee van de bladeren ook tegen tand-, maag-, oor-, en zenuwpijn, verkoudheid en reuma. De bladeren zijn ook tamelijk effectief om je slaapplaats vrij van vlooien en ander ongedierte te houden.

De boom is ook de host van een pathogeen dat "sudden oak death (Phytophthora ramorum)", een bomenziekte, veroorzaakt.

Andere namen:
Pepperwood, spicebush, cinnamon bush, peppernut tree, headache tree, mountain laurel en Balm of Heaven (Engels).

Dit artikel beantwoorden