Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Bergsteentijm [Satureja montana]

Bergsteentijm [Satureja montana]

donderdag 29 april 2004, door wim

Ondanks zijn naam is deze plant geen familie van tijm, maar van bonenkruid. Het is reeds sinds de oudheid in gebruik, zowel als medicinaal dan als keukenkruid. In de keuken is het een goede vervanger voor peper voor mensen met een gevoelige maag. Bergsteentijm vindt je bijna nooit in de kruidenhandel, maar wel in bijna elke tuinhandel.

Bergsteentijm

Vooral de blaadjes, maar ook de stengels, die u liefst tijdens de bloei oogst, zijn zeer aromatisch en kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Laat ze echter nooit meebakken, want dan worden ze bitter. Bergsteentijm past goed bij vet vlees, kool en peulvruchten.

Deze plant werkt eetlustopwekkend en gaat winderigheid tegen.

Bergsteentijm bevat tot 2 % etherische olie, tot 8 % tannine, gom, hars, desinfecterende stoffen, vitamine C, provitamine A, terpenen (Thymol, carvacrol, cymeen en pulegon), bitterstoffen en mineralen.

Dit artikel beantwoorden