Homepagina > Recepten > Dranken > Berkenbier

Berkenbier

woensdag 21 januari 2009, door wim

Dit is een heel oud recept uit de Kempen voor in het voorjaar, voor de berken echt in blad schieten en de jonge twijgjes vol sap zitten. Mogelijk lukt het niet meteen, tenzij je ervaring hebt met het brouwen van bier. Maar het loont de moeite om te blijven proberen tot je je recept goed krijgt.

De biergist kan je kopen in een speciaalzaak voor het brouwen. Maar het kan in principe met elke gist cultuur. In plaats van honing kan je de eerste keren ook suiker gebruiken. En wie over berkensap moest beschikken, kan de hoeveelheid suiker halveren en het water voor de helft vervangen door berkensap.

Je hebt natuurlijk ook een pot met deksel nodig die groot genoeg is en die je een langere tijd kan missen.

Ingrediënten

- Twee emmers berkentwijgjes, vers geplukt
- 1,5 Kg honing
- 10 g biergist

Bereiding

Kook de berkentwijgjes tien minuten in zo’n tien liter water. Voeg de honing toe en roer tot ze oplost. Laat afkoelen tot lauwwarm.

Los de biergist op in een beetje lauw water en voeg toe. Roer weer grondig. Zet twee weken goed afgedekt met een deksel en een doek op een warme plaats.

Hevel dan af in flessen en sluit die voorlopig. Zet de flessen in de kelder. Na twee weken pas mag de kurk er vast op.

Het bier is meteen klaar om te drinken, maar kan tot maximaal zes maanden narijpen op fles. Langer zal echt niet gaan zonder hop. Het is zeer lekker. De smaak is heel typisch zonder te overheersen.

Dit artikel beantwoorden