Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Varkensvlees > Berkshire

Berkshire

woensdag 20 januari 2010, door wim

De Berkshire wordt al vanaf de 18de eeuw geroemd. Het ras kwam toen vooral voor in de vallei van de Theems. Berkshire zwijnen werden in de USA wat later zo populair dat in 1875 The American Berkshire Association opgericht werd. Vandaag vinden de Amerikaanse varkenskwekers vooral in Japan een grote afzetmarkt waar het vlees als "Kurobuta" (Japans voor "zwart varken") verkocht wordt. Het ras van vandaag is een mengeling van de originele Berkshire van voor de 18de eeuw (die meer rood haar had) met bloed van een Chinees en een Siamees ras (die meer zwart haar hadden).

Jonge Berkshire varkens {JPEG}

Deze varkens hebben meer vet: de speklaag is drie keer zo dik als bij gewone varkens en tussen de spieren lopen ontelbare vet adertjes, net als bij Mangalica. Dat maakt het vlees zo bijzonder. Het vlees is donkerder van kleur en heeft een hogere Ph-waarde dan ander varkensvlees. Dat maakt het ook zoeter dan ander varkensvlees. Ongewoon is ook dat een Berkshire zeug maar vijf of zes biggen per worp produceert. Koppel dat aan 30 tot 40% meer voeding, vooral granen, per geproduceerde kilo en je beseft al snel dit een duurder stukje vlees is.

Pasgeboren biggen {JPEG}

De Westvlaamse kweker van de dukes heeft er een hele site aan gewijd: Duke of Berkshire. Hier kan je ook een lijst van verkooppunten en restaurants vinden, naast allerlei andere info.

Dit artikel beantwoorden