Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Bernagie, komkommerkruid [Borago officinalis]

Bernagie, komkommerkruid [Borago officinalis]

donderdag 29 april 2004, door wim

Afkomstig uit Zuid-Europa. De plant is 30 tot 60 cm hoog en draagt in het zeizoen (juni tot september) blauwe stervormige afhangende bloemen. De Engelse naam "bee bread" geeft aan hoe geliefd deze plant bij bijen is. De plant is behaard en voor sommigen kan de aanraking pijnlijk zijn. Jonge blaadjes zijn fijngehakt rauw te gebruiken. Ze ruiken naar komkommer en smaken ook een beetje zo. Oudere bladeren kan je eventueel stoven zoals spinazie.

Fijngehakte jonge blaadjes en bloemen doen het goed in slaatjes. De bloemen worden ook wel eens in een deegjasje gefrituurd, net als courgette bloemen. De taaiere bladeren kan je gebuiken in soepen. De bloemen horen ook in een zomerse punch.

Bernagie

Alhoewel medicinaal gebruik pas tijdens de Middeleeuwen door de moren in Spanje opgetekend is, is inmiddels de plant zowat overal te vinden, want ze wordt overal geteeld en ontsnapt snel uit de tuin. Komkommerkruid werkt licht laxerend, gebruik het dus niet teveel in een slaatje. Het zou ook hoeststillend, urineafdrijvend en ontsmettend werken.

Bladeren bevatten tot 20 mg vitamine C per 100g. Daarnaast bevat deze plant ook gom (tot 30%), hars, appel- en citroenzuur, tannine, saponien, het pigment anthocyaan en mineralen (Ca, K, Mn).

Omdat Borago spp. pyrrolizidine alkaloïden bevatten zijn ze verboden voor voeding in België. Alleen Borago-olie is toegelaten als met ontledingsverslagen aangetoond wordt dat het geen pyrrolizidine alkaloïden bevat.
Komkommerkruid is dan ook zeker af te raden tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Dit artikel beantwoorden