Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Noten > Beukennootjes [Fagus sylvatica L.]

Beukennootjes [Fagus sylvatica L.]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

De beuk is een inheemse boom die vrijwel iedereen herkent. Beukennootjes zijn dan ook populair bij kinderen, die ze in het bos wel eens verzamelen. in de handel zijn ze niet altijd even makkelijk te krijgen. Je kan de noten ook roosteren.

Beukennootjes zijn niet echt gezond, want de pel bevat heel wat fagine, een choline. Fagine is zwak roesverwekkend, maar resulteert voor sommigen ook in allergische reacties: schele koppijn, irritatie van slijmvliezen en het kan zelfs bloedingen veroorzaken. Daarom zijn beukennootjes en olie ook verboden voor voeding in België. Ook paarden zouden hier bijzonder gevoelig aan zijn.

Verder bevatten ze zo’n 20 % eiwitten, 40 % olie, 20 % suikers en 3,5 % mineralen.

Het is spijtig dat de produktie van beukennotenolie, voor zover ik weet, sinds de Eerste Wereldoorlog gestaakt is. De olie bevat deze schadelijke stoffen niet en zou zeer lekker zijn, volgens gastronomen van die tijd, dus.

In Engeland zou men van de halfopen bloemknoppen een plaatselijke likeur maken.

Dit artikel beantwoorden