Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Darmflora > Bifidobacterium infantis

Bifidobacterium infantis

dinsdag 16 juni 2015, door wim

Bifidobacterium infantis is een Gram-positieve, strikt anaerobe, niet-sporenvormende, onbeweeglijke en staafvormige bacterie uit het geslacht Bifidobacterium.

Zuigelingen die borstvoeding krijgen, hebben tot 95% Bifidobacterium infantis in hun darmflora. Moedermelk bevat oligosachariden die door de baby niet verteerd kunnen worden. Baby’s missen de benodigde enzymen voor vertering. B. infantis kan deze oligosachariden prima verteren en kan daardoor de babydarmen als eerste koloniseren. Andere - minder onschadelijke - bacteriestammen krijgen daardoor minder kans. Deze darmbacterie is dan ook onmisbaar voor de baby.

JPEG

Bifidobacterium infantis wordt vandaag ook als probiotica verkocht, voor mensen met een zwakke darmflora. Ze worden ingezet als immuniteitsversterkend middel, o.a. bij chronisch vermoeidheid syndroom (CVS), Colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm) en psoriasis. Veel wetenschappelijk bewijs is er echter niet voor de werking bij volwassenen.

Bifidobacterium infantis werd in 2002, samen met B. longum en B. suis, in één soort ondergebracht vanwege de sterke DNA gelijkenis.

Dit artikel beantwoorden