Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Blanke fond

Blanke fond

zondag 27 juni 2004, door wim

Ingrediënten

- 4 grote mergpijpen
- Een stuk kalfs- of rundsschrenkel van een halve kilo
- 1 grote ui
- 4 kruidnagels
- 2 blaadjes laurier
- een paar takjes peterselie
- een paar takjes selder
- een grote wortel
- een grote stengel prei met veel groen
- 1 takje tijm
- zwarte peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel olie


Voorbereiding

Pel de ui en steek de kruidnagels erin. Snij de wortel in blokjes en de peterselie en selder grof. De prei mag in grote halve ringen.


Bereiding

Stoof de groenten even aan in de olijfolie. Voeg de mergpijpen, de schrenkel, en de kruiderij toe en net genoeg koud water om alles te bedekken. Voeg nog geen zout of peper toe. Breng langzaam aan de kook en laat ongeveer anderhalf uur zachtjes koken. Tijdens het koken dien je de fond regelmatig af te schuimen met de schuimspaan.

Laat langzaam afkoelen en plaats, eens koud, een nacht in de koelkast. De volgende morgen kan je het vet afscheppen indien nodig. Breng terug aan de kook voor enkele minuten. Laat even afkoelen en giet door de zeef.

Afkruiden met zout en peper, laten afkoelen en eventueel invriezen in porties.

Ook kippenfond wordt analoog gemaakt, maar dan met mergpijp en een grote soepkip in de plaats van de schrenkel. Het fijngesneden kippenvlees kan dan in een ander gerecht verwerkt worden, of aan de bouillon toegevoegd worden.

Om de fond mooi helder te maken, voeg je op ’t einde een paar eierschalen toe die je een tiental minuten laat meekoken.

Dit artikel beantwoorden