Homepagina > Ingrediënten > Vis > Zeevis > Blauwe haai [Prionace glauca]

Blauwe haai [Prionace glauca]

maandag 3 mei 2004, door wim

Haaien zijn kraakbeenvissen. De blauwe haai wordt hier weinig verkocht in de vishandel, alhoewel hij in de groothandel wel te vinden is. Hij schijnt wel vrij vlot de weg naar restaurants te vinden. Toch zie je ’m nooit op de kaart. Vermoedelijk belandt deze vis vooral in bereidingen waar geen soortnaam aan te pas komt, zoals vissoep.

Carcharhinus glauca

De iets minder bonafide restaurants en vishandelaars verkopen blauwe haai ook wel eens als lotte. Rauw heeft het vlees een heel vage witblauwe schijn, terwijl echte lotte wit is.

Het is stevig wit visvlees. Je kan het roosteren, bakken, stoven of koken. Doordat het volledig graatloos is, valt het bij kinderen dikwijls beter mee dan sommige andere vissoorten.

Vroeger werd deze soort ook Carcharhinus glauca genoemd.

3 Berichten

  • Blauwe haai [Carcharhinus glauca] Le 17 maart 2013 à 19:13, door Sjef Schalkwijk

    Ik hou me al heel lang bezig met haaien en hun naamgeving.
    Zodoende kwam ik bij dit artikel uit.
    Ik wil toch even wat opmerkingen plaatsen aangezien deze site ’Objectief ’ heet.
    Ten eerste zijn haaien geen beenvissen,maar kraakbeenvisen.
    En verder is Carcharhinus glauca een verouderde naam voor de blauwe haai,die
    tegenwoordig Prionace glauca heet.
    Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen.
    met vriendelijke groet,
    J. Schalkwijk

    Beantwoord dit bericht

  • Blauwe haai [Prionace glauca] Le 19 maart 2013 à 04:57, door wim

    Bedankt Sjef, de tekst is aangepast.

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden