Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Granen en zaden > Boekweit [Fagopyrum esculentum]

Boekweit [Fagopyrum esculentum]

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Boekweit is geen echt graan, het zijn de zaadjes van de boekweitplant, die gemalen worden tot boekweitmeel. De boekweitplant is geen grassoort, maar familie van de duizendknoop. In de oudheid werd ook Polygonum nodosum als boekweit gebruikt. Een andere verwant, de Franse boekweit, Fagopyrum tataricum wordt meestal als kippenvoer gebruikt.

Van boekweit wordt ook wel eens mout gemaakt.

De plant heeft cholesterolverlagende eigenschappen en bevat een stof die lijkt op clembuterol, dat bekend is uit de sport als spieropbouwende doping. Daarnaast is het ook een goede bron van mineralen zoals Mg, K, en P.

De stengel bevat een blauwe kleurstof die fotogevoelig is.

100 g boekweitzaadjes bevatten 0,2 mg vitamine B1, 0,05 mg B2, 2 mg B3, 0,25 mg B6 en leveren ongeveer 1500 kilojoule aan energie op. Er zitten zo’n 10% eiwitten, 2% vetten en 70% zetmeel in.

Boekweit bevat geen gluten!

Dit artikel beantwoorden