Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Boksdoorn [Lycium spp]

Boksdoorn [Lycium spp]

maandag 2 oktober 2006, door wim

De boksdoorn is hier inheems en wordt momenteel erg gehyped onder de naam "Goji bes". Dat klinkt veel exotischer, en je vindt ’m op ’t internet makkelijker terug als goji bes dan als boksdoorn. Hij wordt ook wel wolfsbes genoemd. Dank zij de scherpe doornen van deze struik is hij hier wel niet populair meer en ook in ’t wild is hij zeldzaam aan ’t worden.

De boksdoorn, een struik die tot vier meter hoog kan worden is een lid van de familie van de nachtschade. Lycium Barbarum en de Chinese boksdoorn Lycium Chinensis zijn twee planten uit dat geslacht die vergelijkbare bessen leveren. Door de scherpe doornen worden ze wel eens als haag aangeplant. De boksdoorn is inheems, maar tamelijk zeldzaam. De Chinese boksdoorn is hier plaatselijk verwilderd. De soorten uit mekaar houden is alleen iets voor zeer ervaren plantenkenners.

Boksdoorn in bloei

De twee cm grote bessen zijn een gekende remedie uit de traditionele Chinese geneeskunde die zouden helpen tegen hoest en bij asthmatische klachten. Ook voor lever en nieren zouden ze stimulerend werken. Ook de bast en de wortel worden gebruikt in de Chinese geneeskunde. De bessen lijken qua smaak een beetje op zoethout.

Boksdoorn bessen

Volgens sommige bronnen zijn de planten en de onrijpe bessen giftig, maar de supplementenindustrie ziet daar alleszins geen graten in. Volgens andere bronnen zijn de bladeren en de bessen eetbaar, en plaatselijk worden de jonge scheuten ook gegeten maar dat hangt heel waarschijnlijk van de soort af en mogelijk ook van de bodem waarop de plant groeit. De rijpe bessen zijn in ieder geval eetbaar. Sinds mei 2005 zijn ze in Nederland niet meer verboden voor voeding.

In de gewone fruithandel zul je ze niet tegenkomen, want de kweek ervan is zeer beperkt. Ook in China wordt de bes eerder als geneesmiddel aanzien dan als fruit. De supplementenhandel ziet er echter een vermageringsmiddel in, evenals een tonicum en verkoopt de bessen en het sap als een heel duur wondermiddel.

8 Berichten

 • Boksdoorn [Lycium spp] Le 13 september 2007 à 00:31, door leokea

  Ik zou dolgraag enkele van deze planten in mijn tuintje zetten. Waar kan ik ze aanschaffen ?
  Ben van het Antwerpse (Vlaanderen)

  Beantwoord dit bericht

  • Boksdoorn [Lycium spp] Le 13 september 2007 à 18:58, door wim

   &otHi Leokea,

   Ik zou eens bij Ecoflora proberen. Boksdoorn staat niet in hun cataloog, maar een mailtje sturen kan allicht meer licht brengen. Als iemand dat kent, zijn zij ’t zeker wel. En zo ver is Halle nu ook weer niet van Antwerpen ;-)

   Beantwoord dit bericht

   • Boksdoorn [Lycium spp] Le 10 maart 2009 à 11:52, door Dirk

    Hallo,

    Heeft iemand al een adres gevonden om de Boksdoorn zaden te kopen? Ik zou er graag enkele aanschaffen om er een test mee te doen in eigen tuin.
    Alvast bedankt, Dirk

    Beantwoord dit bericht

    • Boksdoorn [Lycium spp] Le 11 maart 2009 à 11:38, door wim

     Ecoflora, op de Ninoofsesteenweg in Halle kan je zeker planten en misschien ook zaden bezorgen.

     Pas wel op, er zijn enkele soorten en sommige daarvan zijn giftig. Maar bij Ecoflora is zeker en vast iemand aanwezig om je deskundig te adviseren.

     Beantwoord dit bericht

    • Boksdoorn [Lycium spp] Le 13 augustus 2013 à 09:38, door lia luyben

     Hallo Dirk,
     Je hoeft helemaal geen zaden te kopen. Ik heb een gojibes een beetje open gepeuterd en in een potje met stekgrond gedaan. Binnen twee dagen kwam het eerste kiempje al boven de grond. Het gaat echt razendsnel. Later heb ik de piepkleine plantjes afzonderlijk in potjes gezet. Verder ben ik nog niet.
     groetjes, Lia

     Beantwoord dit bericht

  • Boksdoorn [Lycium spp] Le 26 november 2009 à 23:04

   hallo deze struiken kan je kopen bij info@gojibes.nl

   Beantwoord dit bericht

 • Boksdoorn [Lycium spp] Le 16 februari 2013 à 10:08

  Tja, ik ben het ermee eens dat het zeer sterk en snel vermagerend is! Ik at er ongeveer 15 eergisteren en heb nog nooit zoveel overgegeven en diarree gehad! Vier kilo kwijt in twee dagen door een voedselvergiftiging. Dus: prima voor de lijn. Maar er zijn mijns inziens goedkopere middeltjes om je maag- en darminhoud te legen. Misschien heb ik de verkeerde (gedroogde) bessen te pakken gehad, maar ik zou zeggen: begin er niet aan, mensen.

  Beantwoord dit bericht

  • Boksdoorn [Lycium spp] Le 16 februari 2013 à 12:56, door wim

   Bedankt voor ’t melden.
   Ik denk niet direct aan voedselvergiftiging door bacteriën, maar eerder aan giftige bessen van één van de andere soorten Lycium. En gedroogde bessen moet je eerst weken, anders zijn zelfs gezonde bessen in staat je darmen te ontregelen.
   Enfin, bij dezen is iedereen gewaarschuwd dat dit geen gezond voedingssupplement is!

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden