Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Boldo blad [Peumus boldus Molina]

Boldo blad [Peumus boldus Molina]

zondag 10 januari 2010, door wim

Boldo blad komt van een struik uit de familie Monimiaceae. Het is een verwant van laurier. Het lijkt qua aroma, smaak en gebruik ook het meest op laurier, maar is wat sterker. Het is hier zo goed als onbekend. Boldo is zeer geschikt voor vis, sauzen, paddenstoelen en zuurwaren zoals augurken. De geur doet denken aan kamfer, citroen en kaneel, de smaak is zwak bitter.

Boldo is afkomstig uit de kustgebieden van Chili, maar is ook aangeplant en zelfs verwilderd in het Middellands zeegebied, vooral in Noord Afrika.

Ook de tot 2 cm grote bessen van deze struik worden gegeten. Ze zijn aangenaam van smaak en geur. Behalve als keukenkruid, worden de bladeren gedroogd ook gebruikt om tussen textiel te leggen en zo een aangename geur aan de stof te geven. Daarnaast verdrijven ze ook sommige insecten.

De gedroogde bessen worden gebruikt als kralen en als je ze draagt, geven ze een kaneelachtige geur af. Van de bast wordt een kleurstof gemaakt.

JPEG

Boldo bladeren bevatten zo’n 2% etherische olie, die 40% ascaridol, een monoterpeen peroxide bevat. Andere terpenen in deze olie zijn o.a. p-cymeen, 1,8-cineool en linalool. Ascaridol heeft een eerder onaangename geur en je vindt het dan ook niet in andere kruiden, behalve in epazote (Dysphania ambrosioides) en chenopodium. De bladeren bevatten verder nog verschillende alkaloïden van het isoquinoline type, waaronder boldine (0,1%), isocorydine en N-methyl laurotetanine. Het is boldine dat ook verantwoordelijk is voor de bittere smaak.

Dit artikel beantwoorden