Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Wilde vruchten > Boliviaanse rijsbes [Vaccinium floribundum]

Boliviaanse rijsbes [Vaccinium floribundum]

dinsdag 12 februari 2013, door wim

Vaccinium floribundum is een nauwe verwant van de inheemse Rijsbes (Vaccinium uliginosum). In het land van oorsprong heet ze "macha-macha", "pushgay" of "mortiño". Chili doet momenteel erg veel moeite om deze bessen op de markt te brengen onder de naam "myrtle berry" (Myrthe bes). De bes groeit er overvloedig op een hoogte van zo’n 3.000 meter en er zijn al zo’n 3.500 hectare die commercieel aangeplant zijn.

Deze zeer goed vorstbestendige boom wordt twee tot drie meter hoog en draagt overvloedig blauwe, bosbes-achtige bessen. Hij is hier ook bekend als tuin- en kamerplant. Als de omstandigheden in het wild erg bar zijn, beperkt de groei zich tot struikachtig.

JPEG

Deze plant is in de plantenhandel zeer geliefd vanwege de overvloedige bloei in trossen met prachtige witte, roze, lichtblauwe of lichtpaarse bloemen. En ook aan deze tuinvariëteiten komen vaak bessen, maar vrijwel niemand heeft de durf om er ook iets culinairs mee te doen.

JPEG

De bessen kunnen rauw gegeten worden, maar worden ook ingemaakt op alcohol en verwerkt in jam, net als bosbessen en er worden plaatselijk ook alcoholische dranken van gemaakt.

Dit artikel beantwoorden