Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Wilde vruchten > Borojo [Borojoa sorbilis]

Borojo [Borojoa sorbilis]

donderdag 28 februari 2013, door wim

Borojo is een boom uit het vochtige regenwoud op de westkust van Colombië, waar hij in de schaduw van grotere bomen groeit tot een hoogte van 1.200 m. Verder komt hij ook nog voor in Ecuador en Panama. Hij wordt 3 tot 5 meter hoog.

Borojo wordt al enige tijd commercieel gekweekt. De ronde, rode vrucht is 7 tot 12 centimeter in diameter en als ze rijp en roodbruin zijn, vallen ze af. Het vruchtvlees is bruin, zuur en zeer dicht en er zitten zo’n 90 tot 600 zaadjes in. Er wordt sap, ijs, snoep en confituur van gemaakt.

JPEG

Een vrucht weegt gemiddeld 740 g, waarvan 88% vruchtvlees, 12% zaden en schil. Het vruchtvlees bevat veel suikers en calcium.

Er zijn een paar planten uit de Rubiaceae familie die ook Borojo genoemd worden omdat de vruchten ervan erg lijken op Borojoa sorbilis. En ook B. sorbilis en B. verticillata leveren vruchten vergelijkbaar met "chocoan borojo".

Er is een aanvraag geweest voor goedkeuring bij de EU commissie, maar die heeft besloten dat dit een nieuw voedingsproduct is en dat de hele testcyclus moet doorlopen worden. Je zal ’m dus nog niet meteen in voeding of als fruit in de supermarkt tegenkomen.

Dit artikel beantwoorden