Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Wilde vruchten > Bosbes, blauwe bosbes [Vaccinium myrtillus]

Bosbes, blauwe bosbes [Vaccinium myrtillus]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Bosbessen groeien in bijna elk loofbos. Ze bloeien van april tot juni. De pluktijd is van eind augustus tot eind september.

Rauw, als compote of in taart. Gedroogde bosbessen kunnen zes maand bewaard worden en gebruikt in stoofschotels, in gebak en als saus bij zowat alle desserts. Er wordt natuurlijk ook confituur van gemaakt en zelfs wijn. Vroeger gebruikt men bosbessensap ook vaak om wat flauwe wijn bij te werken, zowel qua kleur als qua smaak.

Bosbessen

100 g bosbessen bevatten 10 mg vitamine C, 0,1 mg vitamine A, 0,01 mg vitamine B1, 0,02 mg vitamine B2, 0,4 mg vitamine B3, 0,04 mg vitamine B6 en leveren ongeveer 160 kiljoule aan energie. De bessen zijn ook rijk aan flavonoïden (vooral anthocyanidines, waaronder cyanidine, dat ook in zwarte bessen en paarse maïs voorkomt) die anti-oxyderend werken. De bessen en de bast hebben ook een ontstekingswerend effect en werden vroeger voor het maken van wondcompressen gebruikt. Daarnaast bevatten ze citroenzuur (appelzuur in onrijpe toestand).

Dit artikel beantwoorden