Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Deeg > Boterroom, Crème au beurre

Boterroom, Crème au beurre

vrijdag 11 mei 2007, door wim

Crème au beurre in de zoete vorm dient voor het creatief decoreren van gebak. Dat gebeurt met een spuit of spuitzak met allerlei verschillende mondstukken. Je kan er echter ook een hartige versie van maken (in dit geval zonder suiker natuurlijk) en die bv. in vormpjes doen en als kruidenboter bij een biefstuk serveren. Of als lookboter bij brood, als hapje op een toast of als versiering van een terrine.

Er is eigenlijk geen voorgeschreven recept voor crème au beurre. Met eieren, alleen dooiers, alleen stijfgeklopt eiwit, met vanille essence, zonder vanille essence, het kan allemaal.

Voor wie de klassieke bakkerij school crème au beurre wil maken, is er de video die het helemaal laat zien.

Als smaakmaker gebruik je meestal sterke koffie (voor "Mokka") of vanille, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Vaak worden hiervoor extracten gebruikt. Hazelnotenessence is bv. ook heel lekker.

En smaakmakers voor de hartige versie vind je in tapenade’s en pesto’s, maar ook in kruidenpasta’s en specerijen.

Voor de likeurliefhebbers heb je ongeveer 5cl nodig. Klassiek is kirsch natuurlijk, maar het kan evengoed met whisky, rum, cognac of armagnac.

Ingrediënten

- 250g boter (een pakje), minstens twee uur vooraf uit de koelkast leggen, in stukjes gesneden
- 100g suiker of honing
- 2 eieren, een minuut losgeklopt met de suiker of de honing
- een scheutje armagnac

Bereiding

Doe de stukjes boter in een deegbol "au bain marie". Roer ze met een houten spatel los samen met het ei-suiker mengsel. het is voldoende bewerkt als het mengsel mooie draden trekt.

Pas op ’t allerlaatste voeg je het aroma toe. Eens het aroma goed doorgewerkt, gaat de bol in de koelkast voor twintig minuten. Je kan eventueel nu de crème au beurre al in de spuitzak doen en deze in de koelkast leggen. Klassiek maak je twee soorten: vanille en mokka, of armagnac en notenessence, bv.

Voor "creme au beurre au chocolat" voeg je 150g geraspte donkere chocolade toe tijdens de bereiding in de bain marie.

Voor het spuiten van het gebak zet je dat gewoonlijk ook in de koelkast. Het is dan wel best het gebak een uur voor het serveren uit de koelkast te halen.

7 Berichten

 • Boterroom, Crème au beurre Le 10 februari 2013 à 18:42, door Elze

  Werkwijze te weinig in detail beschreven. Zoals het hier staat, haal je amper iets dat op vette glazuur gelijkt... :-(

  Beantwoord dit bericht

 • Boterroom, Crème au beurre Le 7 maart 2013 à 01:56, door wim

  Speciaal voor Elze, heb ik een video toegevoegd met de klassieke Franse manier om crème au beurre te maken. Ik hoop dat dit duidelijker is.

  Beantwoord dit bericht

 • Boterroom, Crème au beurre Le 17 juni 2016 à 10:15, door wendy

  Beste,

  Wat ik heel gek vind is dat in het recept 2 eieren staan (hele eieren) en in het filmpje zie ik meer eieren (en alleen het eigeel precies)
  Nu weet ik eigenlijk nog niet de hoeveelheden.... graag had ik geweten wat de ingredienten in het filmpje waren? hoeveel suiker, boter, eieren,...?
  dan kom ik al een heel eindje verder...

  Beantwoord dit bericht

  • Boterroom, Crème au beurre Le 17 juni 2016 à 10:21, door wendy

   niet verder gekeken dan mijn neus lang is. heb te laat gezien dat je een link had geplaatst in een reactie, mijn excuses!!

   dan ga ik dit recept eens uitproberen, mijn frans is niet zo goed, maar hopelijk lukt het me, alvast bedankt!

   eventueel een tip of er ook iets met het eiwit gedaan moet worden bij de creme au beurre?

   Beantwoord dit bericht

 • Boterroom, Crème au beurre Le 17 juni 2016 à 12:20, door wim

  Dat doe ik ook wel eens.

  Het filmpje is de klassieke Franse manier. Het komt dus niet helemaal overeen met mijn recept.

  Hoeveelheden in het filmpje: 250 g boter, 250 g suiker en 8 eidooiers. Het eiwit wordt niet gebruikt. De suiker wordt verhit tot 121°C of tot het water verdampt is en het koken lijkt te vertragen.

  Hij laat de suiker langs de rand van de glazen kom lopen om hem af te koelen. Eens de suiker bij de eidooiers is, laat hij tien minuten kloppen op hoogste snelheid om verder af te koelen. De boter voegt hij op halve snelheid toe. Dan zet hij hem 2 minuten op hoogste snelheid.

  Als de crème au beurre korrelig en vettig is, was de boter te koud. In dat geval kan je’m voorzichtig wat opwarmen met een gasbrander.

  Smakelijk!

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden