Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Braambes [Rubus fructicosus]

Braambes [Rubus fructicosus]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Doornige struik, die zeer algemeen voorkomt over de ganse wereld en op sommige plaatsen zelfs onuitroeibaar onkruid is. Alle Europese soorten zijn eetbaar. Bloeit van juni tot augustus en je kan ze plukken van eind augustus tot eind november. Eens er nachtvorst geweest is, loont het niet echt meer de moeite om ze te plukken.

Een zeer zeldzame neef van de braambes, de dauwbraam Rubus caesius komt o.a. in de duinen voor. Naast de de gewone braambes zijn er nog andere soorten die gegeten worden, zoals de Akala, de kruipbraam en de Himalaya Braambes.

Rijpe braambessen

Braambes wordt wel eens verward met de framboos. Braambes is zoeter en sterker van smaak dan framboos. Je kan van braambessen confituur of sap maken en ze ook rauw eten.

Bramen zouden licht kalmerend werken, de darmen ontsmetten en diarree tegengaan. Ook de bladeren werken desinfecterend. Van de bladeren wordt ook thee gemaakt.

Braambessen bevatten tot 14 % suikers, gom, pectine, appel-, looi- en citroenzuur, athocynische glycosiden, 23 mg vitamine C per 100 g, vitamine B en mineralen (Ca, Mg, K en Fe).

Dit artikel beantwoorden